tanjugtanjug

На самиту ЕУ – Западни Балкан у Софији, који ће бити одржан 17. маја, могао би да буде потписан споразум о укидању роминга за све земље Западног Балкана, изјавио је Расим Љајић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је, након што је преузела председавање ЕУ, Бугарска реактивирала иницијативу и најавила да би на самиту у Софији могао да се потпише споразум о укидању роминга и за све земље Западног Балкана и приступању тој европској директиви, што значи да би роминг био потпуно укинут.

Љајић је у изјави Танјугу напоменуо да, ипак, не може са сигурношћу да потврди да ли ће се то и догодити.

Подсетио је да је раније постојала иницијатива за потпуно укидање роминга на простору Западног Балкана, односно да се и те земље прикључе тзв. Директиви за укидању роминга у ЕУ, која је за чланице ЕУ потпуно укинула роминг.

Тако би, објашњава Љајић, и земље које су у процесу приступања ЕУ, у различитим фазама, приступиле том споразуму на основу којег би наши грађани када путују у земље ЕУ плаћали исте цене услуга као у домаћем саобраћају.

„Ми смо се раније у неколико наврата обраћали Европској комисији, која нас је одбијала под изговором да та директива важи само за чланице ЕУ и да би важење директиве и за друге земље подразумевало промену тог документа“, навео је Љајић.

Најмање три иницијативе за снижавање цене роминга

Министар је рекао да постоји више иницијатива, а најмање три, у правцу снижавања цена роминга до његовог потпуног укидања у региону.

Бугарски министар за транспорт Ивајло Московски је најавио да ће од августа бити снижене цене роминга за Македонију и Србију и да ће та одлука бити донета током бугарског председавања ЕУ, као и да мобилни оператори Бугарске, Македоније и Србије раде на потписивању тог споразума.

Московски је, такође, према наводима Македонске новинске агенције, рекао да ће током бугарског председавања ЕУ један од приоритета бити снижавање цена роминга за све земље Западног Балкана.

Љајић тим поводом истиче да је Србија са Бугарском потписала меморандум о постепеном снижавању цена роминг услуга до његовог укидања, као и да је тај меморандум, пре свега, апел упућен телекомуникационим операторима да постижу договоре, најпре на снижавању, а онда и укидању роминга између две земље.

Подсетио је на још једну иницијативу за укидање роминга, која нема везе са Бугарском, која се односи на тзв. западнобалканску шесторку односно шест економија Западног Балкана – „пет земаља, плус Косово“.

„Ми смо пре три године потписали споразум са Македонијом, БиХ и Црном Гором. Тада је Албанија била ван тога, а сада и Косово и Албанија желе да се прикључе том споразуму и да имамо укинут роминг на простору Западног Балкана и шест економија овог региона“, навео је Љајић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг