Момировић: Ракија је национални бренд, порекло и квалитет морају да се штите

Момировић: Ракија је национални бренд, порекло и квалитет морају да се штите

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић најавио је да ће Министарство заједно са Савезом произвођача ракије Србије и надлежим институцијама покренути кампању едукације становништва о ризику од конзумације и продаје јаких алкохолних пића од нерегистрованих произвођача, сумњивог квалитета, потенцијално опасног по здравље конзумената.

Момировић је нагласио како је наша обавеза да штитимо квалитет ракије, јер је она наш национални производ који је УНЕСКО уврстио на своју Листу светске културне нематеријалне баштине, саопштило је Министарство.

Морамо да уложимо јако пуно енергије како би поспешили производњу и заједнички са произвођачима радили на подизању квалитета ракија произведених у Србији. Да бисмо то постигли морамо заједнички снагама да радимо на уређењу тржишта, како би заштитили потрошаче и како би грађани имали безбедан и квалитетан производ.

Шљивовица није обичан производ, то је сасвим сигурно највећи бренд у храни и пићу који наша држава има и наша је дужност да заштитимо потрошаче и заштитимо ракију као национални бренд Србије, истакао је Момировић.

Наводи се да је на састанку закључено министра и представника Савеза произвођача ракије да Србија има добар и модеран Закон о јаким алкохолним пићима, али и евидентан проблем, јер велики број људи није упознат са законским регулативама које им омогућавају да послују у легалним токовима.

Момировић је упозорио све потрошаче да произведена ракија, без ознаке порекла, здравствене контроле и наплате пореза и акцизе, није безбедан производ, наводи се у саопштењу.

ТопПрес/  Извор: Танјуг