Десет ауто-путева и брзих саобраћајница се тренутно гради у Србији, без обзира на ратне околности у Европи и светску економску кризу, истакао је  министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, приликом обиласка радова на петљи Мерошина 1, Ауто-пута мира.

„Невероватно је у околностима када цео свет размишља о енергентима, нафти, гасу, када је неколико милиона избеглица из Украјине преплавило Европу да смо у тим околностима ми успели да задржимо динамику изградње инфраструктуре“, оценио је министар.

Он је  са сарадницима и градоначелницом Ниша Драганом Сотировски обишао петљу на деоници „Мерошина – Мерошина 1“, део је будућег ауто-пута Ниш-Плочник-Мердаре. Изразио је задовољство што грађани виде да се радови изводе озбиљном динамиком, како би пројекат што пре био завршен и подсетио да се саобраћајна инфраструктура гради широм земље.

„Активно изводимо радове и код Мерошине и на Моравском коридору, и на пројекту Рума-Шабац-Лозница, и на Фрушкогорском коридору, и на пројекту којим спајамо Ваљево са Лајковцем, и на Дунавском коридору, и на обилазницама око Београда и Горњег Милановца, Ужица, и на мосту у Новом Саду“, навео је Момировић.

Поручио је се са пројектима неће стати, јер они мењају перспективу наше земље и морају бити завршени. Према његовим речима, на пројекту између Ниша и Приштине на првом сектору од Мерошине до Белољина, 32 километара дугој деоници, ради се уз подршку европских партнера, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, који су обезбедиле бесповратна средства за финансирање ових радова.

„Мислим да је то важно поменути у околностима када се наш председник бори за интересе свога народа у Бриселу“, истакао је Момировић и додао да управо изградњом оваквих пројекта шаљемо поруку да се Србија залаже за мир и стабилност.

Министар је нагласио да су за Србију важне нове инвестиције и улагања, напредак, подизање животног стандарда грађана кроз повећање плата и пензија и Отворени Балкан, те да влада Србије на томе предано ради.

Аеродром у Нишу биће мотор развоја југа Србије

Момировић је рекао данас у Нишу, приликом обиласка Аеродрома „Константин Велики“, да ће тај аеродром допринети развоју туризма и отварању нових радних места у нишком округу и на југу Србије, као и унапређењу ваздухопловства у земљи.

„Аеродром ‘Константин Велики’ у Нишу биће мотор развоја југа Србије“, поручио је министар Момировић и изразио понос што се радови на доградњи зграде терминала тог аеродрома изводе брже од планиране динамике.

Он је са сарадницима и градоначелницом Ниша Драганом Сотировски обишао радове и истакао да је постојећа зграда пројектована за 100.000 путника годишње, а да ће нова омогућити капацитет за 1,5 милиона.

Навео је да је 2019. године остварен рекордни резултат од 422.000 путника, а у јулу ове године број путника се повећао за 70 одсто у односу на исти месец лане.

„Ниш иде напред, авијација се подиже како ратна, тако и цивилна. Ми данас имамо неколико компанија које лете од Ниша, кад завршимо ову инвестицију, од неколико година, овде ће бити много више компанија и радних места, путника и туриста“, поручио је Момировић.

Према његовим речима, Ниш ће имати модеран аеродром средње величине, у који се у прву фазу инвестира 12 милиона евра, а биће уложено још 10 милиона евра.

Момировић је нагласио да је овај пројекат покренут захваљујући Влади Србије, која предано ради на економском, туристичком и привредном развоју читаве земље, као и на подизању животних стандарда њених грађана.

Додао је да упркос свим притисцима због економске кризе и ратних дешавања у Европи, наша земља не престаје да се гради.

ТопПрес/ Извор: Танјуг