Можда ће услови бити строжи, али ће путовања бити и након 15. августа

Можда ће услови бити строжи, али ће путовања бити и након 15. августа

Све нас забрињава пораст новооболелих од коронавируса, јер то значи пуне болнице и увођење нових мера у једном тренутку, али и изгледе да ће Савет ЕУ 15. августа скинути Србију са зелене листе – листе безбедних земаља, што ће ограничити путовања.
Међутим, из Министарства трговине, туризма и телекомуникација за Курир поручују да бар с туристичким одласцима у земље Европске уније неће бити проблема и да ће они који имају плаћене аранжмане моћи да их реализују и после поменутог датума кад се у Бриселу прави пресек. Подсетимо, Србија је 18. јуна доспела на зелену листу захваљујући великом одзиву грађана на вакцинацију и огромном паду броја новозаражених. Ми још увек нисмо у црвеној зони нити сматрамо да ћемо бити скинути са зелене листе, али нам је и даље изузетно значајно да се вакцинација обавља и то је кључ за успешан излазак из ове ситуације – каже за Курир министарка туризма Татјана Матић и додаје да се развој епидемиолошке ситуације помно прати у Европи и у складу са епидемијском ситуацијом се доносе и нове мере:

– Кад су у питању путни аранжмани које су наши грађани уплатили, они ће се без икакве сметње реализовати, дакле без икаквих препрека ће грађани моћи своје путне аранжмане да искористе ове године и после 15. августа. Можда уз одређене, можда строже, епидемијске услове, али сумњам да ће се након 15. августа ишта мењати. Оно што је за нас као земљу кључно и оно о чему причамо, не само Министарство трговине, туризма и телекомуникација већ и сва надлежна министарства и стручњаци, јесте још успешнија имунизација становништва, и то поготово млађе популације. То је кључно како за стабилизацију епидемиолошке ситуације, тако и за све наше будуће привредне, туристичке и друге активности – поручила је министарка.

Она наглашава и да нам је путовања у Европску унију првенствено омогућила успешна вакцинација становништва, чиме је Србија стављена на зелену листу.

– И управо захваљујући успешној имунизацији потписали смо споразуме о дигиталним сертификатима с многим земљама чланицама Европске уније, на основу којих су наши грађани, који су пре свега вакцинисани, али и они који нису, могли да путују. У том смислу стављање на зелену листу није био предуслов за наша путовања у ЕУ – истиче Матићева.

Она подсећа да су наши грађани и пре 18. јуна, кад је Србија стављена на зелену листу ЕУ, већ могли да путују у многе земље, као што су рецимо Грчка, Хрватска, Мађарска:

– Свакако да је стављање на зелену листу врло добар знак за нас и то је омогућило конкретно улазак без икаквих захтева у неке земље чланице, као што је Холандија, која је самим тим дозволила да сви наши грађани, без обзира на то да ли су вакцинисани или не, који имају неку од потврда могу да улазе у ову земљу.

ТопПрес/ Извор: Курир

KOMENTARI