profimedia

Мушмула има снажна противупална дејства, а осим за здравље дисајних путева, користи се и за бољи рад црева и успешно елиминише надутост. Студије су доказале ефикасност мушмуле у ублажавању прогресије остеопорозе.

Плод мушмуле сматра се природним леком против прехладе, упале крајника и дисајних тегоба. Природа је удесила да ова слатка воћка сазрева управо у време када се повећава број респираторнијх инфекција.

Мушмула има снажна противупална дејства, а осим за здравље дисајних путева, користи се и за бољи рад црева и успешно елиминише надутост. Пектин, односно дијетална влакна из мушмуле могу да снизе ниво масноћа у крви, као и да зауставе дијареју.

Студије су доказале ефикасност мушмуле у ублажавању прогресије остеопорозе, као и за очување вида. Наиме, мушмуле смањују ризик од катаракте и дегенерације жуте мрље.

Мушмула има диуретичко својство и помаже излучивање соли мокраћне киселине, што смањује ризик од гихта и камена у бубрегу.

Док не сазри, од зелених мушмула, припрема се чај којим се испирају уста у случају појаве отворених раница (афти).

Семенке мушмуле, такође, су делотворне. Слуз која се ослобађа из њих када су натопљене водом користи се за припрему облога, које су врло делотворне у санирању мањих повреда на кожи.

Против импотенције

Неколико ситно исецканих свежих мушмула прелијте са 2 дл вреле воде. Мешавину поклопите и оставите да стоји најмање сат времена. Процедите и пијте два до три пута дневно, а ако желите можете да додате лимун и мед.

ТопПрес/ Извор: Новости