Топола – Више од пола века у варошици подно Опленца сваког другог викенда у октобру одржава се чувена Опленачка берба, привредно туристичка манифестација која се слави у част грожђа и вина. Ове године организована уз посебне мере и одржана уз кишу ипак, окупила је бројне излагаче који традиционално за овај догађај одаберу најквалитетније плодове из својих винограда.

Цена грожђа се није мењала па је ово воће на Опленачкој берби могло да се пазари за 150 динара по килограму, међутим, на тезги породице Глишић из Шума цена дупло већа а и гроздови.

Најпродаваније воће у дане Опленачке бербе, цена грожђа од 150 динара па до 300, фото: ТопПрес

„Први чокот на мом имању засађен је давне 1700. године, од тада па све до данас генерације нас Глишића са пуно љубави и преданог рада узгајамо винову лозу. Није новост да сваке године наше грожђе на изложбама добије златну медаљу а да би се окитило златом мора имати крупноћу бобица уједначену, сласт, лепу боју, здрав плод. Такав је сваки наш грозд а да би био такав помаже и наша клима која је специфична и најсличнија области Шампањ у Француској“ прича Здравко Глишић за ТопПрес.

Маја Глишић, фото: ТопПрес

И док пакују плодове у гајбицу не може а да се не примети да је већина гроздова далеко изнад просечне тежине која је обично око 700 грама.

„Ево погледајте један грозд Мускат Хамбурга или Мишела скоро 1.700 грама. Има таквих још, код нас је просек преко килограма“ задовољно додаје снајка Маја која помаже свекру током продаје.

Грожђе код Глишићи тешко преко килограма, фото: ТопПрес

Колико се купује грожђе на Опленачкој берби толико се тражи и вино. А Златимир Танасијевић из Доње Трнаве својим купцима поручује „Више вина мање бенседина“.

„Тачно тако, али не ваља претерати, треба бити умерен. Домаће вино је лек, здраво је за све али сваког дана по чашицу, никако много. Вино је божанско пиће а овде у Тополи где га је још и краљ правио свакако је посебно. У сваку кап уткана је дубока историја, људи овде гаје винову лозу са пуно љубави, генерације наслеђују посао прављења вина и у подрумима се чувају за сваку посебну прилику. Опленачка берба је једна од тих прилика, и нисмо овде само да би продали већ и да би упознали нове људе, поделили искуства, сазнали нешто ново“ каже Златимир.

Више вина, мање бенседина, фото: ТопПрес

Богате разноврсне тезге окићене евенкама грозђа, јер слави се у част винове лозе. Ипак, ту су и продавци разног свежег воћа, зимнице, сухомеснатих производа.

„Прерађевине од мангулице изузетно су здраве јер је то раса свиња која се храни као некада на селу, једе здраво, и њено месо мора бити здраво. Прода се већи део производа јер цене нису много више од класичних производа а имамо и коњску кобасицу, кажу да је најбоља вијагра за мушкарце“ причају нам Лале који су са севера земље дошли у Шумадију да продају своје производе .

Месне прерађевине од мангулице, фото: ТопПрес

Иако смо из Михољског лета закорачили у зиму, Опленачка берба је одржана и љубитељи свежег здравог воћа и домаће хране свакако су могли да уживају и да пазаре.

Фото: ТопПрес

Први пут у склопу манифестације одржано је и такмичење у припреми гулаша „Краљевски котлић“ где су спретни мајстори загрејали котлиће и уз по неки тајни састојак и музику припремили ђаконију која је и жири ставила на муке.

Одржане су и изложбе паса и ситних животиња на којима су додељене награде за најбоље оцењене љубимце. Као и сваке године тако је и ове одржан Сабор изворног народног стваралаштва на којем своје певачко и играчко умеће покажу бројне групе из читаве Србије.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес