За новогодишње празнике попуњеност туристичких капацитета била одлична, на планинским дестинацијама и бањама чак око 95 одсто, али и у градовима, изјавила је директорка Туристичке агенције Србије(ТОС) Марија Лабовић, уз напомену да су у ТОС нарочито задовољни повратком иностраних туриста, на првом месту у Београд.

„Оно што нас посебно радује је да, према информацијама са терена и резервацијама које су већ направљене, до краја јануара очекујемо да попуњеност у планинским центрима остане преко 90 одсто, а у бањама преко 70 одсто“, нагласила је Лабовић.

С обзиром на одличан почетак године, Лабовић верује да би ова година могла да туризму донесе препород.

„Гледајући како смо започели ову годину и резервације које већ постоје и чињеницу да нам се полако враћају инострани туристи, ми заиста верујемо да ће нам ова 2022. година бити боља од претходне и да идемо у правцу потпуног опоравка и рекордних резултата које смо имали 2019.године“, поручила је Лабовић.

Додаје да је интересантно да се и породице са децом све чешће и у зимском периоду одлучују за одмор у бањама, тако да ће ове зимске сезоне у фокусу, поред планина, бити и бање.

Каже да се након зимског распуста очекује нешто мања попуњеност, али да се у ТОС-у надају добрим временским условима и доброј епидемиолошкој ситуацији, тако да верују да читава зимска сезона може да буде успешна.

Директорка ТОС каже да смо због тога што је добар део Европе затворен, имали додатни број долазака и ноћења у нашој земљи из региона, али да је и одређени број туриста из Србије одлучио да новогодишње празнике и зимски одмор проведу у земљи због заиста компликоване процедуре путовања у иностранство.

„Колико можемо да видимо, велико интересовање је, како домаћих , тако и страних туриста из региона, пре свега мислим на туристе из БиХ, Северне Македоније, али и туристе из Румуније, на пример. Такође, имамо доста туриста из Русије и Турске и других земаља из окружења“, каже директорка ТОС.

Она наглашава да је структура страних туриста остала иста као и пре почетка пандемије с изузетком туриста из далеких дестинација.

„Иначе је то тренд у целом свету, да људи путују углавном по земљама свог региона. Добро је што смо ми били добро позиционирани на тржиштима региона и пре пандемије, а сада још више, с обзиром на близину дестинације и лаку доступност“, објашњава Лабовић.

Директорка ТОС поздравља одлуку Владе Србије да настави са поделом ваучера грађанима који се одлуче за одмор у Србији. Истиче да је интересовање заиста велико и да је за прва три, практично нерадна дана 2022. године већ подељено 3.700 ваучера од 100.000 колико је предвиђено.

ТопПрес/ Извор: Танјуг