На провери имовина стечена после 2006. године,  на недоказано порекло порез 75 одсто

На провери имовина стечена после 2006. године, на недоказано порекло порез 75 одсто

Први Нацрт закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, који је данас Министарство правде објавило на свом сајту, предлаже решења за утврђивање имовине и прихода физичких лица и увећање имовине, и предвиђа посебан порез на увећање имовине, за које физичко лице не докаже да је законито стекло.

Овај закон неће се односити само на функционере, већ на све грађане који својим стилом живота изазову сумњу – односно троше много више него што приказују да зарађују.

Према решењима из Нацрта, поступак утврђивања имовине и посебног пореза односи се на период почев од 1. јануара 2007. године.

Пореска управа биће према Нацрту дужна да докаже увећања имовине у односу на пријављене приходе физичког лица, док ће на физичком лицу бити терет доказивања да је на законит начин стекло имовину у делу у коме увећање његове имовине није у складу са пријављеним приходима.

„Нарочито је битно да је терет доказивања на физичком лицу. Оно је, дакле, то које треба да докаже даје на законит начин дошло до некретнина или покретности у оном делу који није у складу с његовим приходима“, кажу у Министарству правде.

Осим тога, Пореска управа може по службеној дужности да покрене поступак против било ког лица које има нагло повећање веће од 150.000 евра.

Наводи се такође да је 1. јануар 2007. изабран јер је тада Пореска управа осавременила начин рада и формирала добре електронске регистре, без чега овакво утврђивање порекла раније није било могуће.

„Новости“ пишу и да, иако није уобичајено да закони буду ретроактивни, Устав Србије у члану 197 омогућава да поједине одредбе могу да имају повратно дејство, ако то „налаже општи интерес“.

Министарка правде Нела Кубуровић каже за лист да „тј закон није одмазда према политичким противницима, већ се односи на све, и на оне који су данас на власти и на оне који ће сутра бити на власти, на грађане и на функционере, једном речју на све који имају незаконито стечену имовину или непријављене приходе“.

„Ово је закон правде, закон за будућност и за оздрављење друштвеног система“, истакла је Кубуровићева и додала да његово доношење треба да буде „круна прописа донетих у циљу системске борбе против корупције“.

Брнабић: Закон о пореклу имовине ове године

Закон о пореклу имовине требало би да буде усвојен ове године, рекла је данас председница владе Ана Брнабић и истакла да још није прецизирано на који начин ће се санкционисати нелегално стечена имовина.

Брнабић је новинарима у Београду, упитана да ли ће у закону бити и одредба по којој ће се нелегално стечена имовина опорезивати са 75 одсто, рекла да ће одребе закона тек бити прецизиране током јавне расправе.

“Постоје два гледишта – да се опорезује имовина за коју не можете да докажете одакле вам или да буде кривичне одговорности”, рекла је премијерка.

Она је навела да би лично волела да је закон и раније усвојен, будући да је веома важан за Србију, како бисмо “престали да лицитирамо ко је корумпиран, а ко не”, јер је то једна од ствари која доприноси нездравој атмосфери у друшству.

“Има људи који су ушли у политику са једним станом и после четири године изашли са 500 милиона евра, има оних који су са једним станом ушли и изашли само са једним станом, а једнако се прича да су корумпирани”, рекла је Брнабић.

Председница валде је истакла и да је за трансформацију економије и друштва важно да постоји тај закон, како би свако доказао порекло своје имовине.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI