На путевима у Србији има готово 10.000 возила на електрични и хибридни погон, што значи да је број ових возила у последњих годину дана и више него дуплиран.

Велико интересовање грађана прати и све већа подршка државе, тако да је Министарство заштите животне средине за 2022. годину планирало 150 милиона динара за субвенционисање куповине еко возила, а појединачне субвенције крећу се од 250 евра до 5.000 евра, пишу Новости.

Процедура за добијање субвенције је од ове године поједностављена, а право могу да остваре грађани, фирме и друга правна лица која поднесу захтев до 31. октобра 2022. године.

Субвенционише се само куповина нових возила и није могуће ретроактивно конкурисати.

„Само током 2021. године, Министарство је подржало куповину више од 500 електричних и хибридних возила. То је одличан резултат, а настојаћемо да и у овој години подржимо што више купаца ове врсте возила, јер она знатно мање или нимало не загађују животну средину“, кажу у Министарству заштите животне средине, а преносе Новости.

Масовније коришћење еколошки прихватљивије врсте возила, кажу у Министарству, доприноси и смањењу аерозагађења које долази из саобраћаја.

Наводи се да, иако је удео емисија ПМ10 и ПМ2.5 честица у друмском саобраћају релативно мали, по емисијама азот оксида у 2020. години друмски саобраћај је био други највећи загађивач, са доприносом од 19 одсто.

Подсећа се да се субвенције додељују по посебној Уредби коју доноси Влада Србије сваке године, а у том документу, објављеном на сајту Министарства заштите животне средине, наведени су сви детаљи од значаја за заинтересоване за овај вид подршке.

ТопПрес/ Извор: Танјуг