Метеоролог Недељко Тодоровић изјавио је да се данас спрема јача киша и да ће за кратко време пасти већа количина, па је зато дато жуто упозорење.

„Не би требало да буде проблема, али грађани треба да рачунају на већу количину падавина“, рекао је Тодоровић за РТС.

Напоменуо је да се снег очекује у ноћи између недеље и понедељка на висинама од 600, 700 метара, али да је мала вероватноћа да ће се задржати испод 1.000 метара надморске висине.

Очекује се да укупна количина кише за четири дана у Војводини буде од 20 до 40 литара, а у осталим крајевима од 40 до 70 литара. У Београду се очекује од 50 до 60 литара кише по квадратном метру.

„Земљиште је сушно и не би требало да буде проблема, а на висинама изнад 1.300 метара биће снежног покривача од 10, 15 центиметара. Ова промена времена је увод у зиму која нам предстоји“, истакао је Тодоровић.

Најавио је да ће од уторка почети да дува кошава у кошавском подручју, а у Вршцу ће бити и орканске снаге. Очекује се да достиже јачину од 90 до 100 километара на час.

„До краја новембра нема озбиљног захлађења што би се продужило и у првим данима децембра. Прави снег са задржавањима на тлу можемо да очекујемо средином децембра. Можемо да кажемо да је ова јесен била топлија од уобичајеног. Падавине су сада пожељне“, закључио је Тодоровић.

У Новом Саду данас претежно облачно, повремено с кишом и локалним пљусковима. Ветар слаб и умерен, североисточни. Најнижа температуре износиће око 7 а највиша око 11 степени Целзијуса.

ТопПрес/ Извор: ФоНет, РТС, Танјуг