foto-profimediafoto-profimedia

Престижни Бриселски институт за укус и квалитет хране наградио је српске чварке и свињску маст произвођача из околине Младеновца.

„Знали смо да имамо јако квалитетне производе, али смо желели да добијемо једну потврду од светске, реномиране куће која се бави анализом и проценом квалитета хране“, истиче Грегор Губеринић из компаније „Библи“, пренео је РТС.

Губеринић, произвођач из околине Младеновца, нада се да ће бриселска звезда отворити врата Европе за чварке из Србије.

Да би се нашли на свечаној церемонији додела награда, у елитном друштву произвођача хране из целог света, чварци су прошли независну и строгу анализу жирија у којем је више десетина кувара из разних европских земаља. Пред судијама је само производ, без имена земаља и произвђача.

„У тој анализи жири је гледао и текстуру, и укус, и мирис, и боју тог производа. На основу тих параметара, донели су оцену и доделили нам награду, ту једну златну звезду“, објашњава Губеринић.

Лорен Васенхоф са Бриселског института за квалитет и укус хране каже су чварци добили једну звездицу, што значи 70 и више поена.

„То је јако добар резултат, значи да је производ врло добар“, додаје Васенхоф.

Однедавно, компанија из околине Младеновца има и дозволу за извоз у земље чланице ЕУ. Звездица из Брисела могла би да отвори нова врата за чварак из Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг