Топола – Трудноћа је најлепши период у животу једне жене а мајчинство дар од Бога који нема цену. Свака жена трудничке дане памти до краја живота, а Наташа Јокић из Тополе се на свој начин потрудила да трудницама остави најлепшу шарену успомену на њихову трудноћу. Наиме, ова креативна жена се већ годинама бави осликавањем лица и тела, тзв.  фаце паинтинг и бодy арт.

Фото: приватна архива, уступљена фотографија/ТопПрес

„Од своје седамнаесте године бавим се шминкањем, козметика је била моја жеља још од детињства, иако сам по струци машински техничар. Тако сам шминкање повезала са фаце паинтингом и на тај начин максимално испољила креативност. Моја мајка је предавала ликовно вероватно сам од ње наследила таленат за цртање, а увек су у кући биле оловке и боје. Једне вечери, сасвим случајно у тренутцима када сам била тужна створила сам прво ремек дело, од тад је све почело, а платно је убрзо заменило нечије лице или тело“, рекла је за ТопПрес ова уметница из Тополе.

Наташа се фаце паитингом бави од 2015. године, и како каже једина мана оваквог уметничког дела је ограничен рок трајања – углавном док се не опере водом. Поред осликавања лица она осликава и тело а труднички стомак је за њу посебан изазов.

Фото: приватна архива, уступљена фотографија/ТопПрес

„Код осликавања стомака, мора да буде висока трудноћа, односно седми, осми или девети месец а углавном је то девети месец. Мотиве које ћу сликати углавном сама изаберем или предложим, а некада и маме изразе жељу шта ће се наћи на њиховом стомаку.  Углавном, њима је свакој било веома пријатно и све су ми рекле да су уживале. Сваки  пут беба је реаговала и мрдала се, што је нешто феноменално. Њима је посебно драго што ће показати слике бебама кад порасту, кажу да им је то веома лепа успомена а мени је ово осликавање нешто посебно и прелепо“, истиче Наташа.

Фото: приватна архива, уступљена фотографија/ТопПрес

Како каже, имала је један пример две школске другарице које су заједно дошле да осликају трудничке стомаке, јер су им термини порођаја били приближни па су желеле да имају заједничку успомену. Оно што је најважније то је да беби ово осликавање не може да шкоди а боје су на природној бази.

„Мало има предрасуда око тих боја, али морам рећи да су оне  на воденој бази и специјализоване су за лице и тело, дерматолошки тестиране. Скидају се топлом водом и сапуном или влажним марамицама, тако да не може да шкоди ни мами ни беби“, поручује Јокићева.

Фото: приватна архива, уступљена фотографија/ТопПрес

Иначе, уметност осликавања лица и тела била је присутна још у праисторији, када су за време обреда људи користили жива платна да би дочарали искуства из прошлости, животне тежње или пак мотиве. Украшавањем тела, осликавањем разних мотива људско тело постаје тзв. Живо уметничко дело. Ови невероватни начини људског израза постоје у два паралелна света. Први је свет старих ритуала и традиције, који је стар колико и човечанство, а други је бодy арт као врста савремене уметности. Бодy паинтинг (осликавање тела) је једна од форми бодy арт-а . Најчешће се слика по целој површини тела. Бодy паинтинг, који је ограничен на лице зове се фаце паинтинг.

ТопПрес

Фото: приватна архива, уступљена фотографија/ТопПрес
Фото: приватна архива, уступљена фотографија/ТопПрес
Фото: приватна архива, уступљена фотографија/ТопПрес