Топола, Београд – Персида Килибарда из Београда по професији је просветни радник али због трудничког боловања и недостатка како каже, креативног рада и посла одлучила је да своје слободно време утроши на паметан и користан начин. Наиме, она је завршила онлајн обуку за хеклање плишаних играчака и од тада свакодневно ради на изради ових необичних и уникатних предметаа.

„Ја сам хеклицу први пут узела у руке тек у новембру јер сам у хеклању пронашла начин да задовољим своју потребу за креативношћу, кад већ не радим у школи, због трудницког боловања. Људи ми обично не верују да је то тако кратак временски период, најпре сам завршила онлајн обуку за хеклање плишаних играчака и након тога је све кренуло спонтано“, каже Персида.

Фото: ТопПрес

Све је почело када је на инстаграму наишла на профил жене која се годинама бави хеклањем плишаних играчака и тако се родила љубав према том послу а први кораци нису били ни мало лаки.

„Почетни бодови су били тешки, наравно, грешила сам и распарала, али нисам одустала. Радионицу сам добила на мејл, корак по корак и могла сам се враћати на делове који ми нису јасни одмах. На крају обуке, научила сам да исхеклам једног меду, по датом шаблону. Након тога, кренула сам сама да истражујем по Pinterest- u и YouTube -u. Идеја ми је била да исхеклам својој беби играчку. Међутим, прву хеклану играчку сам поклонила братанцу за бабине, затим другом братанцу, деци мојих другарица и након 5-6 исхекланих и поклоњених играчака, добила сам и прву поруџбину“, истиче ова млада будућа мама.

Са првом поруџбином дошла је и идеја о формирању пословне Инстаграм странице Пеки хеклање као и сајта где љубитељи креативног ручног рада могу погледати њене уникатне предмете.

Фото: ТопПрес

„За сада сам хеклала само хеклане играчке и привеске. Имам намеру да касније проширим понуду, ако ми обавезе око бебе дозволе. Волела бих да касније почнем да хеклам и потофнице за бебе, глодалице и још нешто тако од бебећег асортимана. Можда ми падне још нека нова идеја, спонтана, видећемо“, каже Персида.

Њене хеклане играчкице за кратак временски период су пронашле бројне купце па су тако два зубића стигла до стоматолошке орднације.

„Јавила ми се једна девојка да ме пита да ли би могла да јој исхеклам два зубића, за стоматолошку ординацију, она је дечији стоматолог .Иако нисам размишљала у том смеру, испоставило се да је врло оригинална идеја и она је била јако задовољна резултатом поруџбине. Што се утрошеног времена тиче, време зависи од величине играчке и од типа вунице који користим. За мање играчке ми треба око 2-3 дана, а за веће око 4-5. За привеске је довољно 1-2 дана. У суштини, хеклам 3-4 сата дневно, када имам елана“, објашњава она.

Фото: ТопПрес

Иначе, за хеклање још увек није пронађена машина која може у потпуности заменити руке хекларке. За плетење постоји и фабричка израда али хеклане рукотворине су изузетан производ мануелног рада и плод маште и умећа хекларки.

„Ручни рад у свету је јако цењен и добро се наплаћује, кад нас још није тај случај, али се из године у годину примећује веће интересовање и младих за ручни рад, што је врло охрабрујуће. Осим што је одлична анти-стрес терапија, леп је начин и да се време искористи за стваралачки рад“, закључује Персида.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес