Чачак – Доброг шегрта је тешко наћи када су занатски послови у питању, а Борислава Лукић из места Лозница крај Чачка, помоћника је пронашла, веровали или не у једном мачку. Пред васкршње празнике мачак Милисав и Борислава вредно раде на најлепшим декорацијама за празничну трпезу. Конци пастелних боја које Борислава Лукић вештим рукама користи, а весело их мрси први помоћник Милисав стварају оригиналне декорације за васкршње празнике.

– Већ пар година хеклам декорације, пре тога сам везла, међутим, сада ми је плетење ових декорације занимљивије, могу више да се играм и да креативније стварам. Могу да дам машти на вољу што се тиче и боја и украса – појаснила је Борислава за РИНУ.

Начин плетења васкршњих украса је једноставан, прича ова плетиља и додаје да се ради једном иглом.

– Ови украси се плету са наметком, па се сплећу у две жице, иначе заиста може да се пусти машти на вољу и кикице и квадратићи и клот и фркет, много што шта може да се уради од конца.

Мој први помоћник је мачак Милисав, који некад мрси, а некад размрси конце, мада се понекад и посвађамо”, кроз осмех објашњава плетиља.

Фото: РИНА

Бориславине декорације неизоставни су детаљ сваке тематски декорисане трпезе, посебно за радосне дане који су пред нама. Све плетене играчке које ова жена ствара својим уметним рукама имају и корисну и лепу намену.

– У коку стављамо шарена ускршња јаја, пилиће око ње, такође, као декорација, исто и зечеви, тако да сви украси могу да стоје на пуној ускршњој трпези – закључује Борислава.

Дакле, да би вам дом био ведар и весео у складу са најрадоснијим хришћанским празником, није потребно много: кокице, зечеви, пастелне боје, примена најстаријих вештина и покоја мачка, као што је Милисав који обавља функцију првог сарадника.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА