Министри у Влади Србије, председница парламента, представници града Београда и Новог Сада, Српске напредне странке и друге истакнуте личности из јавног живота упутили су данас честитке патријарху српском Порфирију, епископима, монаштву и свештенству, као и свим вереницима који Ускрс славе по Јулијанском календару.

Председница Народне скупштине Ана Брнабић честитала је данас Васкрс патријарху српском Порфирију, свештенству, верницима и свим грађанима Србије који овај хришћански празник славе по Јулијанском календару.

Навела је да свим верицима сутрашњи празник честита у име Народне скупштине и у лично име.

„Нека овај празник, који слави победу живота и праштања, буде повод да се подсетимо најважнијих вредности заједништва, међусобног разумевања и слоге. Желим вам да удруженим снагама и толеранцијом превазиђемо свако искушење који нам стоји на путу. Христос Васкресе“, наводи се у честитки председнице Народне скупштине.

Први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали честитао је данас Васкрс патријарху српском Порфирију, свештенству Српске православне цркве и свим верницима који празник славе по јулијанском календару.

„Желим вам да један од највећих хришћанских празника, дан Христовог васкрсења, проведете у добром здрављу и миру, са својим најближима, делећи радост, разумевање и љубав“, навео је Мали.

Како је додао, празник наде и новог почетка је прилика да се подсетимо колико је важно да негујемо праве, хришћанске, вредности, колико је важно да будемо добри људи, да поштујемо и водимо рачуна једни о другима, да будемо сложни и јединствени како у невољи, тако и у радости.

„Нека нам Васкрс да веру у боље сутра и оснажи одлучност да не станемо на путу напретка, већ да заједно наставимо да радимо и градимо нашу Србију водећи рачуна пођеднако о сваком грађанину. Христос васкрсе!“, поручио је Мали у честитки.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић упутио је данас честитку патријарху Порфирију, монаштву и свештенству, као и свим верницима Српске православне цркве поводом сутрашњег највећег хришћанског празника.

Нагласио је да дан Христовог васкрсења славимо као дан који нас подсећа да добро увек побеђује зло, да живот увек побеђује смрт.

„Славимо поруку највећег хришћанског празника као путоказ за долазак до мира и љубави у нама самима, а нарочито према ближњима. Васкрс нас и ове године храбри да истрајемо у нашем праведном путу за добробит нашег народа и свих са којима живимо у заједници утемељеној на вредностима слободе, мира и напретка“, навео је министар.

У честитки објављеној и на Инстаграму Дачић је нагласио „нека благослов великог празника нарочито дође до наших сународника на Косову и Метохији, којима су мир и слобода данас насушно потребни“.

Министар спољних послова Марко Ђурић честитао је Васкрс патријарху српском Порфирију, свештенству, монаштву Српске православне цркве и свим верницима који највећи хришћански празник славе по Јулијанском календару.

„Уверен сам, Ваша светости, да ћете мудрим речима и делима наставити да промовишете дух јединства и солидарности, уливајући свима нама снагу да се заједничким напорима одлучно супротставимо свим изазовима пред којима се налази наша земља и српски народ, нарочито на Косову и Метохији и у региону“, навео је министар Ђурић у честитки.

Уз жеље да се највећи хришћански празник прослави у миру, љубави и слози, шеф српске дипломатије навео је да је Васкрс прилика да се сви заједно подсетимо важности очувања српске традиције, вере и идентитета, као и значаја неговања међусобног разумевања и толеранције у изградњи друштва које промовише слободарске вредности и негује дух истине и правде, саопштено је из Министарства спољних послова.

Министарка правде Маја Поповић упутила је честитке поводом највећег хришћанског празника.

“Срдачно вам честитам највећи хришћански празник Васкрс. Нека радост вечног живота буде непресушно врело највећих хришћански врлина мира, љубави и толеранције. Славећи велики празник, желим да нам донесе обиље духовног преображаја, како би смело и одлучно дали одговор на сва питања која савремени свет поставља пред нас. Желим да велики празник проведете у обиљу духовне радости и Божијег благослова“, наводи се у честитки министарка Поповић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић честитао је Васкрс свим православним верницима уз жељу да га прославе у миру и љубави са својим породицама.

„Нека највећи хришћански празник, који слави победу живота над смрћу, свима донесе мир, радост и наду, а у све домове унесе слогу и солидарност“, навео је Весић.

Министар подсећа да нас у временима великих изазова и искушења у целом свету, Васкрс подсећа на снагу заједништва, разумевања и благодат праштања.

„Христово васкрсење, као сама суштина хришћанске вере, учи нас да никад не заборавимо да су љубав, мир и слобода најузвишеније људске вредности. То су и вредности на којима је одувек почивало наше друштво, којем је снага највећег хришћанског празника данас нарочито потребна“, навео је Весић.

Министар је пожелео да нам Васкрс, као победа добра над сваким злом, буде водиља у борби за очување мира и за даљи развој и напредак Србије.

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић Васкрс је честитао сународницима у Србији, региону и дијаспори са жељом да васкршње празнике проведу у здрављу и радости са најбилижима.

Милићевић је подсетио да највећи хришћански празник прослављамо у временима тешких искушења са којим се сусреће наша земља и наш народ, а посебно наши сународници на Косову и Метохији и у Републици Српској.

„Васкрс, празник победе живота и добра над смрћу и злом, јасно нас подсећа да нема тих искушења и невоља које не можемо да превазиђемо ако смо јединствени и одлучни. Стога је неопходно да свако од нас, у складу са својим дужностима и могућностима, ради на напретку наше земље и да сви сложно подржимо политику председника Србије како бисмо обезбедили мир и бољи живот за сву нашу децу“, поручио је Милићевић у честитки.

И министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов упутио је честитку за највећи хришћански празник Васкрс патријарху, епископима и свим верницима најбројније цркве у Србији, затим Румунске православне цркве, као и католицима источног обреда.

Подсетио је да је према истинама вере, васкрсење Исуса Христа темељ хришћанства.

„А ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, празна је и вера наша. На истини да је Христос васкрсао заснива се и нада хришћана ‘јер, као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживети’. То свим хришћанским верницима јасно казује да чином Христовог васкрсења смрт нема последњу реч у људским животима. Последњу реч има живот живот онога који је био мртав, а васкрсом је постао наново жив“, навео је он и додао да на тај начин, по Живому сви хришћани смеју да се надају вечноме животу.

Између осталог, Жигманов је поручио да нам зато Христово васкрсење буде подсетник да ценимо достојанство живота сваког човека и да наши међусобни односи буду утемељени на вредностима добра, љубави и праведности!

„Са тим мислима, свим хришћанима који славе Васкрс по јулијанском календару, у име Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, и у своје лично име, желим благословене ове свете дане уз традиционални хришћански поздрав: Христос васкрсе ваистину васкрсе!“, навео је Жигманов.

Члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић у честитки је нагласио да су у чину васкрсења Сина Божијег су снага и смисао духовног препорода.

„Човек да би савладао световне изазове мора прво савладати себе и својој гордости претпоставити хришћанске идеале пожртвовања и међуљудске солидарности. Нека васкршња радост окупи народ српски и учврсти национално јединство у ком смо једино сигурни пред неправдом земаљских сила. Христос Васкрсе“, навео је Никодијевић у честитки.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић честитао је Васкрс свим грађанима православне вероисповести који славе овај највећи хришћански празник.

“Васкрс је време да се окупимо око исконских вредности, непресушне снаге вере, наде и љубави, која нам даје подстрек за свеобухватну духовну обнову. Ово је прилика да испунимо наша срца љубављу, добротом, праштањем и да у највишим хришћанским вредностима тражимо путоказе за садашњост и будућност. Универзалне поруке хришћанске вере обнављају колективна сећања, праотачку веру и завете, што Васкрс на узвишени начин симболизује. Желим вам да овај празник дочекате и обележите са својим најмилијима, у добром здрављу, испуњени радошћу, миром и благостањем, уз најрадоснији поздрав: Христос васкрсе!“, поручио је градоначелник Ђурић у честитки.

Потпредседник СНС Владимир Орлић упутио је честитку патријарху Порфирију, свештенству и монаштву, као и свим православним верницима који Васкрс славе по Јулијанском календару.

“Вама, епископима, свештенству, монаштву и свим верницима честитам Васкрс Господа Исуса Христа. Највећи хришћански празник и ове године дочекујемо у временима тешких искушења са којима се суочавају и наша Отаџбина и наш народ. Уверен сам да ћемо, надахнути радошћу Васкрсења, оснажени вером и најузвишенијим врлинама мира и љубави, наставити да бранимо своје националне интересе, чувамо себе и своје, да Републику Србију градимо даље сложно, мудро и одлучно. з најбоље жеље за добро здравље, мир и благостање, упућујем Вам најрадоснији поздрав:

Христос воскресе!“, наводи се честитки Владимира Орлића.

Принц Александар Карађорђевић упутио је честитку у којој је подсетио “да суштина наше Свете вере лежи у чистој и искреној љубави“.

„Као највећи чин љубави, као њен најјачи доказ, увек истичемо спремност да се жртвујемо и дамо себе зарад оних до којих нам је стало; занемарићемо сопствено благостање, како бисмо заштитили своје најмилије, обезбеђујући њихову добробит и сигурност. Има ли онда већег чина љубави него када је Син Господа нашег страдао како би спасао цео свет, сав народ Свој. Он је пострадао и васкрснуо из гроба да би наши греси били искупљени, како би донео спасење свету и коначну победу живота над смрћу, добра над злом“, подсетио је принц Александар.

Овај свети дан, празник над празницима, Васкрсење Христово, највећи је, како је нагласио, благослов који добијамо, извор наше снаге да савладамо све тешкоће, али и подсетник свима нама на вечну љубав Божију која нас води и која је наш ослонац.

„Када се спотакнемо или паднемо, Господ нас држи и подиже. У срцу сваке особе постоји искра Његове љубави. Понекад јој само треба дати прилику да се разбукти, како бисмо осетили сву њену топлину и милост“, навео је принц Карађорђевић и свима пожелео да проведу празник са својом породицом, пријатељима, комшијама и ближњима у здрављу, миру, благостању и срећи.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упутио је честитку са жељом да нам Васкрс улије снагу да превазиђемо све тешкоће овог времена.

„Упућујем најискреније честитке свим грађанима Србије и свим Србима који живе у региону и дијаспори са жељом да овај највећи хришћански празник Васкрс сина Божјег прославе у духовном миру, радости и испуњени љубављу према ближњима. Нека нам Васкрс улије наду у победу добра над злом, да веру у боље сутра, подстакне да чувамо породичне вредности, подсети на заједништво и солидарност и да нас снажи да стекнемо личну и колективну снагу и помогне да истрајемо на путу истине и правде“, казао је Лнта.

Он је свим грађанима Србије и свим Србима у региону и дијаспори пожелео да празничне дане проведу у кругу породице и ведром расположењу уз најрадоснији поздрав “Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе!“.

ТопПрес/  Извор: Танјуг