Foto- Thinkstock

Градска туристичка организација Крагујевац,дуже од деценије,органзује избор за најлепше двориште.Ове године, такмичило се осамдестак домаћинстава са сеоског и градског подручја.Додељене су награде у четири категорије, а ми смо завирили у раскошну оазу победника.

Вредним рукама и обиљем идеја, Веселин и Драгана Стојадиновић, од свог дворишта направили су парк. После одласка у пензију, вредни крагујевчани, пронашли су себи нов посао,узгајање зеленила и цвећа.

„Сваку биљку коју смо засадили била нам је лепа и сваке године смо додавали понеку и тако нам то прирасло за срце и онда смо то наставили“ каже Веселин.

Своју цветну оазу, Стојадиновићи уредјују већ двадесет година.Свака биљка захтева посебну пазњу, а они су им посвећени од раног јутра. У сређивању дворишту учествује цела породица.

„Око четинатра супруг је више задужен, ,а ја око ружа, сезонског цвећа, деца око травњака. Имала бих да поручим свима да се дртуже са природом, да саде биљке, цвеће, јер то оплемењује и себе и друге“, истиче Драгана.

Знају то вредни Крагујевчани који у сваки детаљ улажу много љубави и пажње. Као и код Стојадиновића, у лепоти амбијента уживају гости, приијатељи, познаници – и то им је, кажу , највеће признање .

„Све више грађана прихвата нашу идеју, да очистимо наша дворишта, да их обојимо најлепшим цветним бојама, и да их учинимо препознатљивим за ово Шумадијско поднебље“, каже Снежана Милисављевић, директорка ГТО Крагујевац.

Посвећеност природи, уређивање и улепшавање окружења, подстакли су житељи Влакче код Крагујевца. На њихову иницијативу, Градска туристичка организација, покренула је манифестацију „Дани отворених дворишта „, која данас има поклонике широм Србије.

ТопПрес/ Извор: РТС