Арехолог Дејан Радичевић изјавио је данас да су најновија археолошка открића у Србији значајна јер употпуњују слику о средњем веку у Србији, које је познато из писаних извора, а такође, представљају значајан допринос и средњевековној цивилизацији у свету.

Ради се о открићу нетакнутих античких гробница, праисторијских насеља, средњевековних замкова, цркава и гробница, до којих су дошли наши археолози претходних година.

Када је у питању црква из 14. века која је откривена на планини Рудник, археолог Радичевић је рекао за Танјуг да се ради о дугогодишњим истраживањима која су спроведена у организацији из музеја из Горњег Милановца.

Радичевић је рекао да је ово налазиште било познато од раније, те да је откривено 80. година прошлог века, а да су истраживања настављена пре две године и да је био циљ да се објекат истражи у целини.

Такође, додао је да се ради о веома занимљивом објекту који се налази у склопу најзначајније средњевековне тврђаве рудничке.

Када је реч о мермерној надгробној плочи из 14. века, на којој ћириличним словима пише Жарко, Радичевић је рекао да је то споменик, који је изузетно репрезентативан и да припада властели која је могла бити сахрањена по ктиторском праву или неким посебним заслугама, а оно што посебно изненађује је квалитет обраде.

Он је напоменуо да нема непосредних потврда ко је био Жарко, али постоје претпоставке да се ради о једном од властелина Кнеза Лазара.

Сто се тиче приступачности овог објекта, нагласио је да је веома приступачан и да се налази непосредно уз обележену планинску стазу, пут који води до острвице.

ТопПрес/ Извор: Танјуг