Чачак – До сада су у Србији виђени професионални фотографи, сниматељи али и удовице на сахранама које најближи круг родбине унајми тог тужног дана. Али већ деценију уназад широм западне Србије чују се и професионални музичари који покојнике испраћају на вечни пут, са последњом нумером или жељом. Без компромиса, добили су епитет најтужнијег оркестра у Србији, али не због начина одевања или изгледа, већ због тога што из њихових лимених иструмената се чује најтужнија музика, и то не на весељима већ на гробљу.

„Једноставно посао је као и сваки дуги, међутим они који се прихвате оваквог позива мора да зна, сваки нови члан нашег оркестра мора проћи обуку, поред слуха и талента, што подразумева познавање и нумера које се свирају у тим прилика, мора научити и да се суздржаваја емоција у таквим тренуцима. У почетку овај бенд „Црно Дугме“, које је огранак КУД-а „Обрашевић“, бројао преко 30 музичара, оно са чим се данас суочавамо јесте да слабо ко хоће да се бавим овим видом музике“, казао је за РИНУ, капелник оркестра „Црно дугме“,  Борис Вучевић.

Фото: РИНА

Сваки покојник који „свој живот поживи“, а затим предосети свој последњи дан у животу, остави у аманет списак жеља и песама, које жели да му се тог дана одсвира.

„Кад се покојник износи из капеле обично наручују „Небо је тако ведро“, а када се сахрањује ми свирамо „Тиха ноћи или низоземски растанак“. Што кажу, кад људима иде онако по реду како треба, они од тога направе и весеље, са списком свих обавеза које треба на сахрани да обаве, спреме прасе и листу од десет нумера, народно коло па чак и веровали или не, оставе новац за наш аганжман. Трудимо се да сваком изађемо у сусрет и ценовник не постоји, па већ се гледа по џепу десило се доста пута када смо и свирали бесплатно јер су то ипак деликатне ситуације“, додао је Борис.

Фото: РИНА

Овај оркестар нећете наћи под шатром или у кафанској атмосфери, њихова позорница је гробље, где нема бакшиша, певаљки и пијаних гостију, већ само тужна родбина.  Из оркестра поручују да од како је почела пандемија изазвана корона вирусом, посла нажалост има све више.

ТопПрес/ РИНА