Топола – Српски ђаци ове године вратили су се у задруге. Средња школа “Краљ Петар I” окупила је преко 50 ученика који су стекли нове радне навике, па им није било тешко да обрађују земљу, праве делове за пољопривредне машине, али и прерађују воће које је родило управо на школским њивама.

“Школска економија поседује око 80 хектара обрадиве земље на којој се налазе засади под шљивом, крушком, вишњом, виноград. Са тих воћњака се убирају плодови, а онда их наши ђаци по провереним рецептурама прерађују и пакују у тегле. Сав приход од продаје иде на рачун задруге, а деца имају редован увид у њихову зараду. Новац не могу сами да користе али се приход улаже у даљи рад задруге. Оснивање задруге ђацима доноси могућност да стечено знање кроз практичну наставу усаврше, али и да се склоне са улице и да на квалитетнији начин проводе време”, рекао је за РИНУ, директор школе Милош Петковић.

Прве активности вредних ђака биле су презентоване на Опленачкој берби, где су имали свој штанд. Већ тада су били примећени, а после су се представили на Сајму хране у Београду где су освојили неколико награда.

Ђаци праве зимницу по старом рецепту, фото: РИНА

“Пекмез од шљива и џем од шљиве, ракија, љуто грожђе, слатко од шаргарепе, џем од кивија, кисели краставчићи, разне врсте компота и пире од јабука, домаћи резанци за супу. Све то праве вредни средњошколци у Тополи. Највећа потражња је била за љутим грожђем, јер слатко љуто и кисело све је било у једној тегли. Традиционално а у исти мах модерно”, рекла је професорка ветерине Светлана Петровић која је са ученицима и подлелила овај рецепт.

Средња школа „Краљ Петар I“ у Тополи има око 500 ученика, од тога је скоро половина опредељена ка пољопривреди кроз смер пољопривредни техничар и ветеринар. Ђаци се школују и кроз два смера гимназије и машинство. Ни они нису поштеђени обавеза у задрузи, па тако праве  нароне рукотворине, али и алате за пољопривреду.

ТопПрес/ РИНА

Директор и професори раме уз раме уз своје ученике, фото: РИНА