Нова Варош – Са првим јесењим данима као да је почела сеоба белоглавих супова из Србије у топлије крајеве. Према најновијим запажањима стручњака из ове области, потврђено је да белоглави супови формирају мања јата и заједно одлазе на велика путовања.

„Белоглави суп Наталија, још увек борави на Балкану, где се очекује и да презими. Њен ГПС уређај показао је да је боравила на Светој Гори иако је женка, та ограничења не важе за птице. Велику светињу Хиландар посећују белоглави супови, што је и логично јер они представљају симбол Србије“, кажу за РИНУ у Фондацији за заштиту птица грабљивица.

Због свог изгледа и карактеристика понели су епитет краљеви неба. Белоглави супови су наше највеће птице са распоном крила и до три метра, а њихово природно станиште са највећим бројем јединки јесте Резерват природе Увац, одакле им је и полазна станица за далек пут на исток.

„Женка белоглавог супа Јефимија прошлу зиму провела је у Саудијској Арабији, правећи друштво Тесли, кратко се вратила у наш резерват и поново кренула на пут ка пустињи где јој погодују климатски услови, она је са собом повела још младунаца на овај далеки пут, међутим имамо мало уређаја за мониторинг ових белоглавих супова да би потврдили тачан број“, додају у овој Фондацији.

Белоглави супови означени на Увцу забележени су у 22 земље Европе и Блиског Истока. Пре отварања хранилишта за супове 1994. на Увцу сви младунци белоглавих супова су зими одлазили из Србије и лутали по Медитерану. По отварању хранилишта око 60% је остајало у Србији и преко зиме и није предузимало лутање. Последњих година због велике густине популације опет већи број младунаца одлази па међу њима и Јефимија и Наталија.

 

ТопПрес/ РИНА, ГЗС