Нова Варош – Само што се мало након Тесле вратила на Увац, женка белоглавог супа Јефимија, није дуго чекала нити желела да борави у Србији. Раширила је своја крива и поново одлетела, а ове зиме одлучила је да хладне дане проведе на југоситоку.

„Управо је прешла 2000 километара и стигла до Сирије. Прошле године је зимовала у Саудијској Арабији заједно са Теслом. Нису се раздвајали, а ове године су се обоје вратили у своје природно станиште. Ипак, он је остао да презими на Увцу, а она је одлетела у топлије крајеве. Изгледа су мужјаци ипак лењи у односу на женске белоглаве супове“, рекли су у Фондацији за заштиту птица грабљивица.

Међутим, Јефимија није једина, па је ове јесени пут истока полетело још неколико јединки. Млади суп са ознаком 64 коме још увек није утврђен пол у октобру је уочен да је посетио Свету Гору. То није нимало чудно, јер се они врло често одлучују на далеке летове.

„До пете године они се понашају као прави тинјеџери, обилазе свет и свуда лете. Кад достигну полну зрелост проналазе партнера и са њим остају читав живот. Уколико се једном од њих нешто деси не проналазе другог и остају сами. Према подацима које смо добили на основу моноторинга 62 одсто њих се враћа у своју колонију, овде на Увац и ту свијају гнездо, док се 38 одсто „скући“ у некој другој колонији“, изјавио је за РИНУ Стева Радовановић из СРП Увац.

Колонија белоглавих супова на Увцу је друга по величини у Европи, а већа се налази само у Шпанији. Ове птице нису предатори и не нападају друге врсте, а хране се искључиво лешевима папкара. Иако су и младунци поприлично крупни, то су изузетно нежне и крхке јединке што показује и податак да само десет одсто младих доживи полну зрелост. Најчешће за њих буде кобан први лет, када још увек неспремни покушавају да полете из гнезда са литице.

ТопПрес/ РИНА