Нова Варош – За бундеве се каже да су краљице јесени, а једна тиква која је ове године родила у нововарошком селу Сеништа подно Муртенице неприксоновена је рекордерка. Док други плодови теже око осам, десет, максимално тридесет овај повртарски горостас вага 70 килограма. Домаћин, али и власник огромне токве, Радојко Стојковић, каже да су у планинским условима крупни плодови изузетно ретка појава, па зато ова седамдесетокилашица још више изненађује.

„Никад до сада на свом имању нисам имао оволику тикву. С обзиром на то да је лето за нама било сушно и јесењи оштар ваздух, честе слане, па је упркос свему томе тиква опстала и достигла, сигуран сам, непуних 70 килограма.“, рекао је Радојко.

Како каже, ово поврће је посадио је за своје потребе и зато је изненађење још веће јер не зна шта ће са оволиком тиквом. Али, по свему судећи послужиће као деликатес за његове домаће животиње.

„Још увек за ову тикву немам праву немену. Знам да је поврће пуно витамина, па можда искористимо у кућној радиности, али њена примарна улога јесте да се прехрани стока“, каже овај пољопривредник.

Осим што на његовим имању расту џиновске тикве, овај пољопривредник је и највећи произвођач парадајза у нововарошком крају. На имању испод својих пластеника, ове сезоне убрао је три тоне парадајза, а све је успео и да прода па се може рећи да је иза њега једна од најплоднијих година. Међутим, срећу је окушао посадивши и егзотично воће које ако је судити по брају засада постаје све популарније у Србији.

„Прошле јесени засадио сам кивано, егзотичну биљку сличну краставцу. Кивано због својих бодљи, такође називају „Рогата диња”.Саднице су скупе, али планирам да у наредном периоду проширим засаде. Укус ове биљке је мешавина између ананаса, диње, краставца и кивија”, објаснио је Радојко.

Ако кивано може да расте на српским планинским висовима, али и да управо на тој регији расту и џиновске тикве нема сумње да се све границе у пољоприредној производњи, потпомогнуте климатским промена све више бришу.

ТопПрес/ РИНА