Лајковац – Иза нас је веома сушно лето и већина повртарских култура нарочито на отвореном једва опстаје али у селу Врачевић надомак Лајковца на имању Ивановић поврће је успешно пребродило сушан период и својом крупноћом све изненадило. Поред стандардних сорти које се углавном гаје у пластеничкој производњи на овом имању узгајају се и старе сорте парадајза које су помало  заборављене. Једна од њих је „воловско срце“, сорта специфичног изгледа и укуса која може достићи тежину од једног килограма.

„Гајимо поврће у пластенику, без наводњавања наравно не би опстало и засигурно не би имали никакве плодове. Убрали смо до сада доста парадајза, то је класична крупноћа неки већи, неки мањи али ништа необично. Међутим, ових дана када смо убирали безмало и последње плодове за остављање за зиму наишли смо на плод који је тежио скоро два килограма, што је права реткост и све нас је изненадило да парадајз може толико да порасте“, каже за ТопПрес Драган Ивановић.

Он истиче да на први поглед нису веровали да ће овај плод на ваги достићи невероватних 1.700 грама јер је деловао само мало крупнији од осталих. Ипак, казаљка на ваги која је стигла скоро до два килограма оставила је Ивановиће у чуду.

Фото: приватна архива

„Воловско срце је посебна сорта, има срцаст облик и јако лепо месо унутар плода, сочан је и сладуњав тако да је идеалан за разне видове прераде. Карактеристично је да може да достигне око килограма један плод, али овај наш је надмашио тај просек скоро па дупло“, поносан је Ивановић.

Према речима нашег саговорника овај рекордер у тежини из његовог пластеника прерађен је у укусну зимницу која ће у дугим хладним зимским данима бити неизоставан део оброка.

Иначе, просечна тежина плода парадајза је 250 грама.

ТопПрес