Топола – Женама на селу јесењи дани пролазе у припреми слане и слатке зимнице. Прво се, како оне кажу, спреми зимница за кућане али вишак се прода. Таква зарада је за домаћице сигуран динар који се потроши углавном за најмлађе или за кућне потребе. Да вишак парадајза преради и прода и на тај начин оствари већу зараду одлучила је и Биљана Ђурђевић.

„Гајимо индустријски парадајз Боб кет, који баш обилно рађа тако да са површине од око 20 ари, колико обично засејемо ја самељем од 1.500 – 2.000 килограма парадајза. То је домаћи производ који је доста тражен, тако да немам проблем да ли ћу га продати, колико год да самељем, преко зиме се прода“, рекла је за ТопПрес Биљана Ђурђевић из  Трнаве.

Ђурђевићи парадајз продају и у свежем стању, али како кажу, кад цена почне да опада, онда се прелази на прераду.

„Негде око 10 одсто производње продамо у свежем стању, док је цена солидна. Вишеструко се исплати као самлевен јер је цена по литру млевеног парадајза од 100 до 120 динара. Кад почне лошије јесење време он не може да опстане на отвореном, тако да смо принуђени или да га продамо по ниској цени, или да га прерадимо“, објашњава Биљана.

Иначе, млевени, домаћи парадајз Биљана припрема по старом рецепту по ком се укус и мирис парадајза сачувају и после прераде.

ТопПрес

Самлевен парадајз спреман за продају, фото: ТопПрес