Аранђеловац, Топола – Засигурно сте бар једном до сада  имали прилику да видите два плода шљиве на једној петељци, али да ли сте видели два плода паприке које упркос величини и тежини држи једна мала задебљала петељка. Овај близаначки плод пронађен је на имању Шећевић у селу Бања надомак Аранђеловца.

Фото: ТопПрес

„Брали смо паприку у пластенику за припрему ајвара, у почетку ни сам нисам приметио о чему се ради, мислио сам да су се две паприке замрсиле односно њихове петељке, и само сам убацио у кофу. Тек када смо требали да их ставимо на шпорет да печемо ја сам видео да су две паприке на истој петељци и да су близнаке“, каже најмлађи у породици Шећевић, Ђорђе који је имао највише среће да пронађе овај необичан плод.

Овај дечак истиче да су на имању убрали на десетине килограма паприке, али да је само он пронашао овако нешто. Старији у породици потврђују да је ово први пут да овакав плод паприке виде, а вероватно и једини.

Фото: ТопПрес

„Гајим паприку дуги низ година, никада нисам имала прилику да пронађем такав плод, нисам чак видела ни у продаји. Унук је сасвим случајно пронашао, од тада стално тражи у пластенику, не би ли поново пронашао исту, али не вреди, природа има своје ћуди, изненади нас на њој својствен начин али ко зна да ли ће се такав примерак поново појавити“, прича Душица Шећевић.

Потпуно исти плод али од љуте паприке пронађен је у башти код Мирјане Радовановић у селу Липовац.

 

Фото: ТопПрес

„Припремала сам зимницу, тачније слагала сам љуту папричицу у теглу за зиму и док сам их паковала приметила сам у руци две паприке на једној петељци. До сада сам виђала најчешће шљиву тако два плода заједно али паприку нисам“, каже Мирјана.

Сличне плодове, тзв. близнаке најчешће смо могли видети на гранама шљиве углавном сорте Стенлеј. Плодови близанци су анатомски повезани мезокарпом, при чему један може бити и закржљао. Двоструки плодови настају код цветова у којима су формирана два плодника, а све као последица водног стреса током жарких летњих месеци, објашњавају стручњаци.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес