Топола – Иза нас је веома сушно лето али то је управо оно што је виновој лози погодовало, па је  квалитет овогодишњег грожђа бар према првим проценама виноградара  солидан. Гроздови су достигли завидну тежину и крупноћу бобица па се у виноградима могу пронаћи примерци који својом тежином надмашују просек.

„Ова година је била тешка за пољопривреднике, суша, мањак падавина, било је и града у пар наврата. Ипак грожђе је добро изнело за ову сезону, квалитет бобица је добар, имају довољно шећера а богами и крупне су. Почели смо са бербом и до сада сам нашао неколико гроздова који су доста тежи од просека. Један грозд ‘Викторије’ – беле сорте грожђа тежак је 1.800 грама и то је тренутни рекордер, док сам убрао и неколико гроздова хамбурга који су прешли 1.500 грама“, каже за ТопПрес Бојан Ристић из Доње Трнаве.

Грозд Викторије тежак близу два килограма, фото: ТопПрес

Овај домаћин винову лозу гаји из хобија, али како каже планира да прошири свој засад који се сада простире на површини од 10 ари.

И гроздови Хамбурга далеко изнад просека, фото: ТопПрес

„Поред Викторије и Хамбурга гајим још и Прокупац, Италију, Афус – Али  и Тамјанику. Значајне количине прерадимо у вино које углавном поклоним рођацима и пријатељима. Овај засад сам подигао на наговор мог побратима Аце, али у будућности планирам да посадим још чокота уз наду да ће ситуација у виноградарству бити боља“, истиче Ристић.

Иначе, просечна тежина грозда је  600-700 грама.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес