У Србији ће наредних десетак дана температура бити у паду, али се не очекује значајније захлађење, каже метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Слободан Совиљ и додаје да се снег очекује крајем новембра или почетком децембра.

Совиљ је за Танјуг рекао да се очекује да данас максималне температуре у појединим деловима земље достигну и 28 степени, пре свега у западној и централној Србији, да ће до краја недеље максимална температура бити од 17 до 23 степена, а наредне седмице, од 6. до 10. новембра, у интервалу између 14 и 19 степени.

У петак се, каже, очекује појава краткотрајне кише најпре на западу земље, а у данима викенда у крајевима јужно од Саве и Дунава, али ће количина падавина бити мала.

Истовремено ће, каже Совиљ, у Подунављу, Поморављу и Војводини дувати кошава односно умерен јак југоисточни ветар, те додаје да се кошава очекује и у Београду, нарочито у петак и суботу.

Совиљ је рекао да се у целокупном овом периоду не очекују јутарњи мразеви, а ни снег на планинама.

„Посматрајући дугорочну месечну прогнозу времена за новембар ове године, у другој и трећој декади месеца појавиће се први мразни дани. Њихов број би требао да буде између два и осам у нижим пределима, уз просечну месечну количину падавина од 50 до 70 милиметара“, рекао је Совиљ.

Такође, додао је да се очекује да средња новембарска температура буде између 11 и 14 степени у целој Србији.

Совиљ се осврнуо и на загађење ваздуха у Београду и појаснио да на задржавање загађујућих материја, поготово у урбаним срединама или у близини великих загађивача, значајно утичу временски услови.

„Међу њима најпре треба поменути дуготрајно задржавање поља високог ваздушног притиска или антициклоналног поља када је атмосфера стабилна и у ситуацији када нема падавина и када је ветар врло слаб или када га нема“, рекао је Совиљ.

Те ситуације, навео је, погодују задржавању загађујућих материја у нижим слојевима атмосфере, али и стварању магле.

„Да ли ће се магла формирати или неће то превасходно зависи од количине водене паре која је расположива при датим температурним условима за кондензацију“, додао је Совиљ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг