foto-profimediafoto-profimedia

Министарство унутрашњих послова је, у складу са Законом о спречавању насиља у породици, од почетка године до 15. јула насилницима изрекло 14.218 хитних мера, саопштио је МУП.

Од тог броја, изречене су 4.282 мере привременог удаљења учиниоца из стана, док је у 9.936 случајева изречена мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази.

Шеф Одсека за превенцију породичног насиља МУП-а Стана Пантелић истакла је да је важно да све жртве пријаве насиље, јер највећи број жена које су убијене ове године никада нису пријавиле насиље.

Напоменула је да је током ове године у породичном насиљу убијено укупно 30 особа, од чега су 23 жене, а само у три случаја је било пријава полицији за насиље у породици.

„Зато апелујемо на све жртве и сведоке насиља да пријаве полицији уколико имају сазнања о породичном насиљу, јер уколико се насиље не пријави, полиција не може да реагује, спречи насиље и пружи адекватну помоћ жртвама насиља“, рекла је Пантелићева.

Позвала је грађане да насиље пријаве на бројеве телефона 192 или 0800 100 600, који су доступни 24 сата и бесплатни су и додала да приликом пријава могу остати анонимни.

„Породично насиље се не сме толерисати, већ се мора пријавити“, подвукла је она.

Пантелићева је нагласила да је у највећем броју случајева средство извршења убиства жена био нож или употреба физичке снаге.

Према њеним речима, ове године су у осам случајева жене убијене ножем, седам пута уз употребу физичке снаге, у три случаја је коришћен чврсти предмет, а у четири случаја жене су убијене ватреним оружјем, од чега је у три случаја оружје било у илегалном поседу.

„У два случаја је утврђено да је дошло до пропуста у раду полицијских службеника, због чега је Сектор унутрашње контроле, након извршене провере, против полицајаца поднео кривичне пријаве. Пропусти у раду неће се толерисати и биће адекватно санкционисани“, истакла је Пантелићева.

Навела је и да је до краја године планирана обука нових полицијских службеника за поступање и примену Закона о спречавању насиља у породици.

„До сада је обучено 900 полицијских службеника, у складу са програмом Правосудне академије, а очекујемо да још колега прође кроз овај програм како би полиција била још ефикаснија у поступању приликом породичног насиља“, рекла је Пантелићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг