Кнић – Мало ко је остао равнодушан на серију Црна свадба, а поједине сцене терале су гледаоцима страх у кости. Прва сезона је завршена, али и даље се о овом остварењу много прича.  Део серије сниман је на гробљу које заиста постоји и налази се у селу Борач, у срцу Шумадије, на територији општине Кнић. Смештено је на стази која води до врха Борачког крша, а по  обилику и броју споменика јединствено је на Балкану. Оно што је чињница јесте да преко дана изгледа много другачије, него што је то био случај у ноћним кадровима на телевизији.

„Гробље обухвата простор око пола хектара, а на њему се уздиже неколико стотина споменика, стећци звани „капачари“ због свог јединственог врха. Камен је набављан у мајданима Борачког крша, а градили су их вешти локални мајстори. Иако је време однело свој данак, јасно се може видети да су сви ти споменици некада давно првобитно били направљени у јаким бојама, што је вероватно била фасцинантна слика. На споменицима се могу видети и одређена обележја, ако је сахрањен дрвосеча онда секира, ако је војник онда шајкача. Некада мотив обележја не може ни да се препозна“, рекао је за РИНУ Младен Новаковић, вероучитељ и добар познавалац историје села Борач.

Фото: РИНА

Претпоставља се да је гробље настало у средњем веку када је јуначки град Борач био неосвојива сила за непријатеље.  Поједини историчари кажу да је тада имао више становника него Лондон, а током векова у њему су живели цареви, краљеви и властелини. Гробље је смештено у непосредној близини цркве из 1359. године која је препознатљива по свом аутентичном иконопису, јер су кроз средину осликани  Свети ратници, који представљају симбол овдашњих мештана. Колико је Борач тада био значајан говори и чињеница да га је један млетачки картограф уцртао и у мапу света.

„Са својом надморском висином преко 500 метара био је доминатна тачка у целом овом крају. Према предању и име је добио по изузетном борбеном духу локалног становништва. Не само да је био војни, већ и духовни и трговински центар. Изградњи овог града и његовој слави највише је допринео Стефан Лазаревић, који је овде са Дубровчанима потписао споразум о слободној трговини. Град је био подељен на три дела, горњи за властелу, средњи за тадашње чиновнике и војску и доњи за становништво“, каже вероучитељ.

ТопПрес/ РИНА

Гробље је смештено у близини цркве која датира из 14. века, фото: РИНА