foto-tanjugfoto-tanjug

Генерал Роберт Хјустон, командант Штаба НАТО у БиХ изјавио је да ће „на основу веома успешне вежбе отклањања последица катастрофе која је одржана у Тузли прошле године, НАТО бити суорганизатор исте врсте вежбе у Србији на јесен ове године“. Вежба ће бити одржана од 8. до 11. октобра у Младеновцу.

„Вежбу под називом ‘Србија 2018’  ће заједно организовати НАТО Евроатлански центар за координацију активности у пружању хитног одговора (EADRCC) и Министарство унутрашњих послова Србије. Вежба ће бити одржана од 8. до 11. октобра 2018. у Младеновцу и око њега, а циљ вежбе је побољшање интероперабилности у међународним операцијама одговора на катастрофе“, рекао је Роберт Хјустон у интервјуу Дневном авазу.

Генерал је навео да су очекивања НАТО да ће „Босна и Херцеговина узети активно учешће у тој вежби“ пошто ће она „пружити могућност увежбавања међународне сарадње и јачања способности тимова из разних земаља да ефикасно раде заједно у целом спектру операција пружања помоћи“.

Хјустон је казао и да „НАТО не планира да одржи ниједну партнерску вежбу са Босном и Херцеговином ове године“.

На питање када БиХ може да очекује активацију Акционог плана за чланство (МАП) у НАТО, Хјустон је навео да је „генерални секретар НАТО истакао на недавно одржаном састанку министара спољних послова у Бриселу да НАТО поздравља напредак који је БиХ постигла у књижењу перспективне непокретне војне имовине на државу БиХ с правом коришћења Министарства одбране БиХ“ и да „савезници са пажњом прате овај процес“.

„Очекујемо да ће се о партнерским односима НАТО и Босне и Херцеговине разговарати на предстојећем самиту у Белгији у јулу ове године“, казао је Хјустон.

Упитан да ли има потребе да се појача војно присуство Запада у БиХ, било кроз НАТО или ЕУФОР, било кроз евентуално обједињавање ове две мисије, Хјустон је рекао да је „питања те врсте најбоље упутити ЕУ“.

Хјустон је, одговарајући на питање Аваза како гледа на иницијативе да се у Мостару, Тузли и/или Брчком отворе војне базе НАТО, односно ЕУ, као и да се повећа број западних војника у БиХ, одговорио да „то није одлука коју би донио НАТО или нека од његових чланица“.

„Било какво присуство НАТО у Босни и Херцеговини мимо Општег оквирног споразума за мир у БиХ било би предмет разговора између НАТО и БиХ“, поручио је Хјустон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг