Докторка Дарија Кисић Тепавчевић дала је одговор на питање шта ће се десити ако у продавници додирнемо нешто што је заражено корона вирусом.

Самоизолација, социјална дистанца и останак код куће су апсолутно неопходна средства у борби против вируса корона. Међутим, неопходно је и да бар један члан породице одлази у набавку, где је неизбежан контакт са артиклима које додирује више особа, пише „Курир“.

Шта да радимо у случају да додирнемо нешто заражено на рафу продавнице? Одговор на то питање дала је докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

– Чак и ако је вирус на кожи, то није улазно место. Ако оперете руке после тога, то је превентивна одговарајућа мера. Само је битно да свеже контаминирану руку не ставите на уста, нос, на респираторни тракт – објаснила је она.

Др Дарија Кисић Тепавчевић објаснила је које би мере предострожности требало предузети када су у питању намирнице, али и кесе из продавнице.

– Ја се понашам исто као до сада. Када се вратим из набавке, одложим кесе, извадим намирнице и потом оперем руке. Нећете се заразити ако кесу ставите у уста, а верујем да то не радите. Јесте суштина у хигијенским мерама, али се односе на редовну хигијену руку. Чак и ако се проузроковач инфекције (вирус) нађе на руци, нећемо се разболети ако не дирамо уста или очи, односно ако га не унесемо респираторно или коњуктивно – рекла је она.

А да ли ћемо се заразити ако поједемо нешто што на себи има вирус, односно ако поједемо вирус?

– Не, нећемо се заразити, јер је утврђено да се на тај начин не узрокује болест. Првобитне хипотезе су биле да се овај вирус пренео путем намирница са пијаце у Вухану. Међутим, накнадна истраживања су искључила ту могућност – додала је она.

Заменица директора Института за јавно здравље „Батут“ рекла је да је приметно већи број људи почео дуже да пере руке него пре појаве епидемије.

– Већина људи сада чешће пере руке, дуже пере руке и надам се да ће то постати пракса и када се ово заврши – додала је она.

ТопПрес/Извор:  Блиц