Горњи Милановац – Ниске температуре за ово доба године продужиле су грејну сезону у бројним домаћинствима. И уместо да се у другој половини априла коси двориште и заливају баште – докупљују се и цепају дрва, јер оџаци се и даље пуше.

„Тренутна цена дрва је пет хиљада, али ако се овако настави биће и скупља за неколико хиљада сигурно, и кретаће се око осам хиљада по метру са превозом. Људи увелико докупљују дрва и сада имамо више посла него у новембру“, рекао је за РИНУ, Драгољуб Николић продавац дрва.

Велика потражња за дрвима, фото: РИНА

Он истиче да се сада увелико поручују и дрва за наредну зиму, како би се на време осушила и привела намени, а могућ је скок цене за око десет одсто. Судећи по потражњи већина становништа не одустаје од овог енергента.

„Увек је се показало да су дрва као огрев најсигурнија и што се тиче цене најјефтинија варијанта, у односу на пелет, гас или струју. Када се огревате на дрва морате бити мало прљави, док их исцепате, осушите и сложите, али зато када наложите нема лепше топлине и звука када пуцкета у шпорету. Из године у годину цена и потражња не опадају, већ све више људи се одлучује да се греје на дрва јер им је најисплативије“, изјавио је Драгољуб.

Тежак физички посао диктира цену дрва, фото: РИНА

Међутим, иако сви мисле да је зарада од продаје дрва добра, она није ни најмање лака. Трупци се секу и извлаче из шуме, а све је мање радне снаге и мушкараца који се одлучују за овај посао.

„Цена свих сировина скаче, тако и радне снаге, сви више воле да побегну у град, нико неће да испрља руке. Ово је посао са седам кора, ми дрва док довучемо из шуме , истружемо и натоваримо на камину намучиш се добро, а онда те питају због чега је толика цена“, додао је Николић.

ТопПрес/ РИНА

Могуће да скочи цена дрва у наредним данима, фото: РИНА