Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изразио је данас уверење да неће бити донета одлуке о одобравању организованог дочека и прославе Нове године.

Упитан да ли мисли да постоји раскорак у мерама Кризног штаба па то даје основа да неки верују да ће бити организованог дочека те продају аранжмане, Тидоровић је казао – “тај који је одлучио да продаје аранжмане, то је његов проблем”.

“Таква одлука не постоји. Знам став колега у медицинском делу Кризног штаба, а верујем и да већина штаба мисли исто, тако да нећемо донети никакву одлуку о попуштању мера и одобравању организованог дочека. О томе ћемо у понедељак”, нагласио је он.

Тиодоровић је истакао да засигурно неће бити позитивна одлука у корист организованог дочека.

Што се концерта на Златибору тиче, за који се продају карте, према његовим речи јасно је које мере постоје и колико особа може на отвореном да присуствује.

“Поставља се питање како је неко заказао тако нешто. За тако нешто морају да постоје тачни услови под којима ће се одвијати”, рекао је он.

Казао је да му је непозната најава концерта на Златибору, и додао да за то не постоји сагласност.

Објекти раде до 20х, али уз већу контролу мера

На седници Кризног штаба договорено је да за викенд трговински и угоститељски објекти раде до 20 часова, потврдио је Тиодоровић и додао да ће због тога бити повећана контрола поштовања мера.

Тиодоровић је навео да ће контрола, у смислу ношења маски у затвореном простору, држања физичке дистанце, одређеног броја у једном објекту и дезинфекције, бити у свим трговинским и угоститељским објектима, али и у хотелима.

Посебно је нагласио да ће контрола бити вршена у хотелима на Златибору и Копаонику.

Тиодоровић је рекао и да је на данашњој седници промењена квадратура на којој се може наћи једна особа и додао да је она подигнута са четири квадратна метра, на девет.

Нагласио је да је медицински део Кризног штаба ипак био против било каквог попуштања, али да су одлуку о раду трговинских и угоститељских објекта током викенда до 20 часова донели како би се оптерећење на поједине трговинске објекте због куповине новогодишњих поклона током радног дана смањило.

Тиодоровић је рекао и да је Кризни штаб данас добио потврду од помоћника министра здравља задуженог за контролу поштовања мера да ће се током викенда обављати строжа контрола.

Они који, каже, не поштују мере, биће кажњавани.

Поштовањем мера и већом контролом, истиче Тиодоровић, повећа ће се безбедност и смањити ризик.

Ако се попусте мере за Нову годину имаћемо нови талас 15. јануара

Тиодоровић је упозорио да би могао , уколико би се попустиле мере због дочека Нове године, да се догоди нови талас корона вируса у периоду између 15. и 20. јануара.

„Тада би могли да се достигну најгори пикове које смо имали. То нам није потребно“, рекао је Тиодоровић на конференцији за медије у Палати Србија.

На питање новинара како коментарише то што су сада попуштене мере пред викенд иако је раније медицински део Кризног штаба био против тога и да ли би могло да се деси да они поново буду прегласани због компромиса са привредом када је реч о Новој години, Тиодоровић каже да је медицински део штаба и даље против ублажавања мера.

„Али, ако не обезбедите да основне делатности функционишу, то онда може да угрози и здравље. Будимо реални, то није компромис већ реално сагледавање ситуације“, казао је Тиодоровић.

Каже да је сада сасвим другачија ситуације и да су сви свесни да би попуштање мера за Нову годину, пошто се продају аранжмани за дочек, могао да изазове нови талас.

„И министри и други представници Кризног штаба испред приведе знају да би и привреда тешко функционисала ако би имали нови талас“, навео је Тиодоровић.

Опрезно са посетама старачким домовима

Тиодоровић каже да треба бити опрезан са омогућавањем посета старима у домовима, јер, како каже, код старијих суграђана одговор на вакцину може да буде слабији.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли ће бити дозвољене посете старачким домовима након што приме другу дозу вакцине.

Тиодоровић подсећа каже да је потребно да се приме две дозе у размаку од 21 дан и онда да прође од седам до 15 дана да би се створила антитела.

„Код старих може да буде слабији одговор него код младих. Морамо зато добро да проучимо тај одговор на вакцину и да будемо сигурни да стари имају антитела. Тада можемо да дозволимо посете“.

Напоменуо је да треба имати у виду је међу преминулима од короне највише старијих од 70 година.

Тиодоровић истиче да ће колективни имунитет бити достигнут када природним путем и вакцинацијом будемо имали 60 одсто становништва са антителима.

Још није установљен мутирани вирус у Србији

Тиодоровић је рекао да још није утврђен нови сој, односно присуство мутираног вируса у Србији.

“Наше колеге имунолози и молекуларни биолози нису установили мутирани вирус у Србији. Имамо јако добар тим имунолога и молекуларних биолога који су респектабилни у светским размерама, не само у хуманој, већ и ветеринарској медицини”, објаснио је он.

Тиодоровић је, на конференцији за штампу, казао да они раде интензивно 24 сата пратећи могућу појаву мутираног типа у циљу да ту појаву откријемо на време.

“Све те мере везане за мутирани тип ми ћемо пратити даље. Ми из медицинског дела Кризног штаба смо били за обустављање авио саобраћаја са Великом Британијом као што су многе земље ЕУ учиниле. Али процена је да то за сада не угрожава нашу земљу, да се може контролисати ситуација већ утврђеним мерама и ПЦР тестом који је обавезан”, додао је он.

Тиодоровић је рекао да треба бити свестан да вируси имају способност мутације и да се то дешава.

Указао је да неки говоре да имамо више од 200 мутација вируса у свету.

С тим у вези подсетио је да су у Великој Британији мутације довели у везу са Аустралијом и Јужном Африком.

“Цео свет је једно село, и сви смо упућени једни на друге. Морамо добро сарађивати да предупредимо појаву мутираних типова вируса”, закључио је он.

План вакцинације направила озбиљна група експерата

Тиодоровић је рекао да је план вакцинације урадила Национална имунизациона група, да се са остварењем тог плана кренуло и да очекује да ће он бити реализован релативно брзо, поготово када је реч о приоритетима

„План постоји, ти људи су експерти у тој области и та група функционише одлично и зна шта ради“, рекао је Тиодоровић

Он је рекао да је за њега и његове колеге велика ствар да је Србија међу три земље у Европи које су поцеле са вакцинацијом.

„Нема бојазни никакве, ово се очекивало и припремало, да се све спроведе како треба, јуче у Београду и Новом Саду, данас у Нишу. Мислим да ћемо то реализовати релативно брзо, поготово када је реч о приоритетима“, рекао је Тиодоровић.

На констатацију да поједине труднице нису могле да нађу фраксипарин у апотекама, те питање да ли га има на „Бежанијској коси“, директорка те установе др Марија Здравковић да постоје три лека, односно три врсте, од којих је фраксипарин једна, које делују на исти начин, те да у свакој апотеци вероватно постоји барем једна од њих, те да не би требало да има недостатака на тржишту.

Она је појаснила да је фраксипарин припада широкој групи лекова, који служи за превенцију настанка тромбозе и није једини препарат који се користи у ту сврху, већ постоје још најмање два која се дају пацијентима у еквивалентним дозама.

„Пацијенти којима се даје фраксипарин, ако не могу да нађу тај лек, могу да се консултују са лекаром или фармацеутом, да се да слични лек“, рекла је она и напоменула да нискомолекуларни хепарини не смеју се самоиницијативно мењати аспирином.

„Нисмо имали ниједан проблем са пацијентима који су отпуштени из болнице да нађу нискомолекуларни хепарин и мислим да нема недостатка на тржишту“, рекла је Здравковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг