Недимовић: Органска производња шанса за мала газдинства

Недимовић: Органска производња шанса за мала газдинства

Аранђеловац – Огранска производња је право решење за опстанак малих домаћинстава у Шумадији, на западу и југу Србије, изјавио је министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић.
„Нама је органска пољопривреда 2010. године имала извоз од свега 3,4 милиона долара. Она је сада скочила на 37 милиона долара. То су управо шансе малих газдинстава. То је нарочито значајно за простор Шумадије, западне Србије и југа Србије“, рекао је Недимовић новинарима на редарској станици РХМЗ-а на Букуљи, поводом завршетка изградње 44 аутоматске противградне станице.

Објаснио је да у тим деловима Србије има доста уситњених поседа који ће добити помоћ државе да пређу са конвенционалне на органску пољопривредну производњу.

„Изнад 200 метара надморске висине никад није неке велике хемије ни било. Само нам треба лиценца од државе у складу са законом о органској производњи који признаје ЕУ и сав нормалан свет, да је то простор без хемије. Пружићемно људима могућност да се сертификују“, навео је Недимовић.

Министар је објаснио да ће држава да финансира прелазак са конвенционалне производње на органску и да то траје углавном три године на земљишту где су коришћено хемијски препарати, а где нису цертификат се добије за свега шест месеци.

„Омогућићемо групну сетрификацију. То су они прерађивачки капацитети који имају више коопераната, да они буду носиоци цертификата и стандарда за све њих. Хвала богу, ови у западној Европи, Америци, Канади воле да једу здраву храну, органску храну која се код нас подразумева. Они хоће то добро да плате, само је важно да се добије та лиценца“, рекао је Недимовић.

Министар је најавио да ће детаљно о овом програму говорити сутра у Бојнику приликом посете једном броју оваквих пољопривредних газдинстава.

Додао је да ће за три недеље бити расписан позив за помоћ малим газдинствима који Министарство спроводи са Светском банком, и чија вредност је 38 милиона долара.

Програм је намењен за набавку трактора, механизације, изградњу објеката као подршка оним пољопривредницима који немају довољно новца да сами финансирају ове потребе.

Прецизирао је да ће половину средстава дати држава, 40 процената ће бити кредитна подршка, а пољопривредници ће морати да обезбеде 10 одсто учешћа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 1
  • Stari Cika 1 godina

    Ovaj definitivno, nije normala. Zna li on upste kakvi se uslovi postavljaju za organsku proizvodnju. Kako on to misli da neko izoluje svoj mali posed od uticaja „normalne proizvodnje“, koja ga okruzuje??????