Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је у Новом Саду са да ће у Србији данас бити дистрибуирано 260 тона шећера и да ће држава тиме, како каже, зауставити калкуланте који су покушали да подигну његову цену.

„Влада Србије ће својим одлукама већ данас натерати произвођаче да дистрибуирају шећер. У данима испред нас биће појачане количине шећера у продаји“, поручио је Недимовић.

Истакао је да Србија има довољне количине шећера и више него што је потребно.

„Очигледно да је било шпекулативних радњи на различитим нивоима. Играња са грађанима и државом не може да буде. Ми ћемо то спречити немојте да имате никакву дилему. У овом тренутку имамо 140 хиљада тона шећера на простору Србије. Неко је покушао да добије већу цену“, рекао је Недимовић.

Указао је да је у Србији потпуно либерализована продаја и да се животне намирнице купују неограничено.

„Неки људи су то искористили и куповали по 140 или 200 килограма шећера у продавници. Нарочито је то изражено у пограничним просторима, где има покушаја да се шећер пребаци преко границе, јер је виша цена у суседним земљама. Друга ствар је страх, па због онога што се дешава у Европи људи покушавају да се опскбре. Било је неправилности и у малопродаји, где шећер није завршавао на рафовима већ у магацинима“, рекако је министар.

Недимовић је најавио појачану контролу тржишних инспектора због свих неправилности које су се појавиле протеклих дана.

Сутра измена уредбе о намирницама, шећер око 89 динара за килограм

Влада Србије ће на седници сутра, изменити важећу уредбу која се односи на ограничење цена намирница, речено је Танјугу у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Тим изменама цена шећера биће ограничена на одређени износ – највероватније око 89 динара за килограм – и важиће за сва паковања, без обзира да ли се шећер продаје у амбалажи од килограма или у џаковима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ