foto-tanjugfoto-tanjug

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас да пољопривредна газдинства немају обавезу вођења пословних књига, већ само они који су у систему ПДВ-а и регистровани као предузетници.

„То су дезинформације, молим вас немојте да узенемиравате наше сељаке, имају свог посла“, рекао је Недимовић за Радио телевизију Србије.

Он је рекао да је добра вест то што ће од децембра за извоз српске пшенице после 30 година бити отворено египатско тржиште.

„Годину дана смо радили да се квалфикујемо за њихово тржиште. Ове године имамо 2,0 милиона тона пшенице. Сада ће произвођачи бити много охрабренији да улазе у сетву пшенице“, објаснио је Недимовић.

Како је додао, Србија не жели да буде усмерена само на једно тржиште, што је до сада била Русија, јер мора имати неку „алтернативу уколико нешто крене наопако са тржиштем“.

„Нама је идеја да са Кином и Индијом отварамо нека нова тржишта, можда и на простору северне Африке, пре свега Марока и Алжира, да се вратимо на неке просторе где смо некада били присутни са пољопривредним производима“, рекао је Недимовић.

Недимовић је казао да је ове године цена индустријске јабуке неповољнија и да је зато важно имати што више тржишта која су платежно способна.

„Са Израелом договарамо изградњу нове кланице која је по посебном стандарду због њихових верских разлога. Следеће седмице ће код нас бити из њихове кланице Вел дан и разговараћемо о клању говеда и оваца“, најавио је Недимовић и додао да Србија више не продаје „жива грла“, већ прерађена, што је битно, јер је њихова вредност већа.

Он је казао и да је у Астани у Казахстану било речи о томе да се српска малина извози у ту земљу, што ће бити „још један канал за робу која се две године мучи са ценом“.

ТопПрес/Извор:  Бета