Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је због пандемије корона вируса опала и потрошња меса у Србији, а говеђег чак 70 одсто због тога што ресторани нису редовно радили.

То је довело и до пада цена меса, али држава је три пута интервенисала на тржишту преко Робних резерви или додатном финансијском подршком, како би се тај сектор ставио по контролу, рекао је Недимовић у Скупштини Србије одговарајући на питања посланика о ситуацији на тржишту меса.

Недимовић је истакао да је у буџету за подстицаје чак 70 одсто новца намењено за сточарство.

Како је рекао, сада цена живе ваге јагњећег меса изности 260 динара, а говеђег од 2,05 до 2,10 евра по килограму, на шта иде субвенција државе.

Министар је истакао да је држава отворила и нова извозна тржишта, као и да отвара тржишта Голфског залива, која имају велики потенцијал за извоз српског меса.

Недимовић је нагласио да субвенција по грлу овце износи чак 7.000 динара, а за јагањце 2.000 динара.

„То су субвенције које су убедљиво највеће у окружењу, а веће чак него и у ЕУ. То је начин на који држава може да се бори“, навео је Недимовић.

Изразио је очекивање да ће са почетком рада ресотрана и повећањем извоза бити стабилизована ситуација на трижишту меса и да ове године више нећемо имати проблем ниских цена.

ТопПрес/ Извор: Танјуг , РТВ