Танјуг

Сваки покушај угрожавања споразума о слободној трговини с Русијом биће озбиљно санкционисан, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је, коментаришући за телевизију Прву хапшење 36 особа због нелегалног извоза воћа из ЕУ у Русију, навео да је то највеће хапшење у области пољопривреде у последњих 10 година.

Додао је да је руско тржиште веома важно за српске пољопривреднике.

Како каже, акција истраживања нелегалног извоза воћа трајала је између два и три месеца, а поред министарства пољопривреде у њој су учествовали и припадници полиције и Пореске управе.

Примећено је да неке фирме имају нагле скокове у извозу, па је ситуација у тајности истражена, док је руска страна обавештена о свему 10-15 дана пре акције хапшења, објашњава министар.

Наводи да Србија сада има капацитете да сама истражује и открива покушаје малверзација.

Полиција је ухапсила групу од 36 људи и поднела кривичне пријаве против још 43 особе због сумње да су увозили воће и поврће из Европске уније и уз лажну документацију продавали га као производе из Србије, уз добит од најмање 439 милиона динара односно око 3,7 милиона евра.

Ухапшени су Д. Ж. (42) и Ј. Ж. (42), који се сумњиче да су организатори криминалне групе, као и одговорно лице предузећа „Клери фруит“ Т. М. (38), бивше одговорно лице тог предузећа А. С. (30) и запослени у тој фирми Ж. В. (45).

Међу ухапшенима су и одговорно лице предузећа „Вип Фруит“ и бивше одговорно лице фирме „Вип логистик“ Љ. В. (43), 22 власника пољопривредних газдинстава, четири откупљивача, а кривична пријава у редовном поступку поднета је против још 43 особе.

Сумња се да су они воће пореклом из земаља ЕУ препакивали у хладњачи и товарили у камионе за транспорт које је ангажовало предузеће „Клери Фруит“, а како би прикрили порекло робу мешали са истом врстом воћа које су куповали од домаћих произвођача и израђивали лажну документацију о пореклу.

У оквиру акције због сумње да су злоупотребили службени положај ухапшени су и запослени у Институту „Агроекономик“ В. Ј. З. (36) и М. В. (30).

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Н1