Недимовић: У Србији осигурано свега 12 одсто обрадивих површина

Недимовић: У Србији осигурано свега 12 одсто обрадивих површина

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Србије Бранислав Недимовић рекао је да је у Србији осигурано 12 одсто обрадивих површина, док је број осигураника, власника сточног фонда знатно смањен.

Он је, на конференцији за новинаре организованој поводом завршетка трећих Српских дана осигурања у Аранђеловцу, истакао да је „потребна едукација“, упутивши апел свим учесницума скупа да пољопривредницима пренесу шта све имају на располагању.

„У Србији је веома низак проценат осигураних домаћинстава, од три до пет одсто кад су у питању заједно регистрована и нерегистрована домаћинства, а циљ осигуравача је да се у наредном периоду то повећа на више од 30 одсто“, наводи се у саопштењу организатора скупа.

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије (УОС) Душко Јовановић, истакао је да су „те бројке и даље много ниже од процента осигурања у пољопривреди у окружењу, као и да постоји идеја да се субвенције у пољопривреди вежу за обавезност полисе“.

„Покушаћемо да заједно са државом договоримо обавезно осигурање имовине или да дамо одређене повољности полиса у осигурању имовине и на тај начин да обезбедимо сигурност наших градјана и да растеретимо буџет због евентуалних будућих катастрофалних непогода“, објаснио је Јовановић.

Члан Управног одбора УОС, Зоран Благојевић казао је да је „пред индустријом осигурања период у којем ће она морати да се суочи са великим изазовима у вези са усклађивањем пословања са регулативама“.

„Комплетан модел пословања претрпеће измену и због потреба за дигитализацијом, а оно што додатно морамо да урадимо је да поставимо клијента у фокус, јер све ово што радимо радимо због њих“, рекао је Благојевић.

ТопПрес/ Извор: Бета

KOMENTARI