Закон о експропријацији већ постоји, а измене закона треба да убрзају експропријацију земљишта потребног за изградњу ауто-путева, водовода и других инфраструктурних пројеката и нема никакве везе са „Рио Тинтом“, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Тема Закона о експропријацији је толико исполитизована да је то невероватно, рекао је Недимовић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

„Закон о експропријацији односи се на државни посао за објекте и земљиште који су намењени за јавну својину, та повезивања са “Рио Тинтом“ нема везе са животом и то је просто невероватно“, казао је Недимовић.

Он је истакао да председник Србије има овлашћења и да је добро што по нашем Уставу има неколико степена и подељена надлежност донешења закона или стављања вета.

„Председник ће искористити то своје овлашћење онако како буде проценио његов правни тим и то је неколико пута била тема“, додао је Недимовић.

„Толика политизација нечег што су нове пруге, ауто-путеви, водовне мреже да ја просто не могу да верујем и не знам да ли су свесни људи који на ту тему комуницирају колико то нема везе са оним што они причају и са екологијом. Знате како, свако има право на своје мишљење, па макар оно било и погрешно“, нагласио је Недимовић.

Он је навео да Закон о експропријацији у Србији постоји, а да ове измене настоје да убрзају читаву процедуру.

„Оно што је важно свако има право да искаже свој став док не угрожава право и безбедност других људи и институција. Србија је правна држава“, додао је Недимовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг