foto pixabay.com, foto pixabay.com,

Казнени поени за одлазак у превремену пензију биће укинути највероватније у септембру.

Према сазнањима листа, тада би пред парламентом требало да се нађу измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању, међу којима би била и ова одредба.

После готово четири године, коначно би требало да престане кажњавање најстаријих суграђана који нису прославили 65. рођендан пре него што су напустили радно место, пише лист.

Потпредседник Већа Савеза самосталних сииндиката Србије Душко Вуковић каже да су они као чланови Социјално економског савета добили план рада Владе и Министарства рада, а самим тими су упознати и са прописима које они намеравају у наредном периоду да предложе Скупштини. Радна група формирана у време претходног министра за рад Александра Вулина се више не састаје, а нова још није формирана. Очекујемо да ће се ускоро састати и да ће веома брзо бити разматрана и поменута измена закона. Целу процедуру смо већ једном прешли прошле године, од иницијативе, подршке СЕС-а, али и тадашњег премијера, а садашњег председника Александра Вучића – казао је Вуковић.

У синдикату још нема никакав позитиван сигнал из Владе, али претпостављају да ће одржати реч дату пензионерима.

– Предлог самосталаца је да се пензионеру, када напуни 65, а отишао је у пензију са 62 године старости, укину пенали само ако је имао 40 година стажа. Неправедно је да онај ко је уплаћивао 40 година доприносе, сада нема пуну пензију – каже Вуковић.

Дуго чекање на измене закона у Министарству рада објашњавају чекањем последње ревизије аранжмана са ММФ, која је завршена, пренеле су Новости.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Танјуг