Уместо 42 године, граница за вантелесну оплодњу од 15. јуна биће подигнута на 43 године, рекла је директорка РФЗО проф. др Сања Радојевић Шкодрић.

После укидања ванредног стања у Србији, комисије за вантелесну оплодњу поново раде, а уведене су и неке новине…

Сваки шести пар у Србији не може да се оствари у улози родитеља, па је многе обрадовала вест да се поново можете пријавити за вантелесну оплодњу о трошку државе, а након паузе због епидемије коронавируса.
Проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО, каже да су права проширена, а да је целокупна процедура, у смислу администрације, максимално олакшана, преноси „Пинк“.

– Да бисмо надокнадили време, уместо две, увели смо само једну комисију, а комисија ће се обављати у клиникама за гинекологију свих клиничких центара. Парови ће на овај начин, на једном месту, моћи све да заврше – каже Радојевић Шкодрић.Који су критеријуми за вантелесну оплодњу?

Уместо 42 године, колико је досад био критеријум, граница је померена на 43, каже директорка РФЗО и објашњава да је у свету према овом критеријуму испред нас једино Израел, где је граница 45 година.

Каже да БМИ (Бодy Масс Индеx) треба да је 25, као и да је функција јајника очувана, а да су „све друге могућности исцрпљене“.

– Сада су ти критеријуми проширени максимално. Дакле, од 15. јуна граница ће бити подигнута на 43 године, а на предлог председника Александра Вучића омогућићемо паровима неограничен број покушаја, уколико за то постоје репродуктивни потенцијали по оцени експерата – каже др Шкодрић.
Подсећа да је прошле године уведена могућност замрзавања до 6 ембриона, да је број покушаја повећан са 3 на шест, а да парови који већ имају једно дете из првог поступка вантелесне оплодње, могу да о трошку државе аплицирају и за друго дете, и то са три додатна покушаја.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс