Несташица огревног дрвета – зашто је велика тражња на прагу лета

Несташица огревног дрвета – зашто је велика тражња на прагу лета

Продавци огрева не памте да је куповина дрва кренула раније. Поскупљење горива и повећана тражња, као и недостатак радне снаге утичу на цену огрева, која се мења из дана у дан, а за трећину је виша него претходних година.

Иако смо на прагу лета, многи би да се на време припреме за зиму. Највише се тражи огревно дрво, али га у продаји нема довољно.

Несташица огревног дрвета забрињава и јагодинске пензионере, који годинама дрва набављају преко свог удружења и плаћају на рате.

„Још нисмо дали забрану у Фонду ПИО да се потрошачима дуг одбија на рате. Не смемо, јер не можемо да дођемо до добављача“, каже Часлав Ђорђевић, председник Удружења пензионера Јагодине.

Са несташицом расту и цене. Сада у Нишу за кубик треба седам и по до осам хиљада, у Јагодини и до девет хиљада дианра, што је за тридесетак одсто више него прошле године.

Главни разлози су више цене транспорта и стварање залиха, али и недостатак радне снаге.

Милан Миленковић из нишког „Дрвоогрева“ напомиње да је јако тешко доћи до дрвосече. „Тренутна цена у шуми коју сви плаћамо креће се од пет до шест хиљада динара по метру кубном“, наводи Миленковић.

Продавац огрева Синиша Митић каже да је то што се дешавало са извозом изазвало панику и страх, па су се куповале велике количине. „Украјина је можда највећи произвођач пелета у Европи, па су многи који су се грејали на тај енергент прешли на дрва“, додаје Митић.

Тешко је предвидети како ће се даље кретати цене, али се стабилизацији на тржишту надају и купци и продавци. Кажу да није од користи што им се смеши добра зарада кад имају на чекању туре за наредна три месеца, а нису сигурни да могу да обаве посао.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI