Топола – У општини Топола све је више засада под јагодама, јер ово воће прво стиже у пролеће и из године у годину цена свежих плодова је све виша. Због добре цене, самим тим и зараде, пољопривредници се све чешће опредељују управо за ово воће. Један од њих је и Драган Јовановић из села Загорица код Тополе, који је јагоду засадио првенствено за личне потребе али и да би поклонио онима који немају новца да плате.

Фото: ТопПрес

„Није поента да ја поклоним некоме ко ће вршити даљу продају или имати неку корист од тога, већ некоме чија деца желе да поједу сочни плод јагоде а нису баш у могућности да то себи приуште. Пола килограма јагода или килограм мени неће донети никакву зараду а нечије дете ће се томе обрадовати, зашто онда да не поклоним“, каже за ТопПрес Драган Јовановић, пољопривредник из села Загорица код Тополе.

Драган Јовановић, фото: ТопПрес

На малу плантажу јагода где је засађено око 1.000 живића, можете доћи и сами убрати јагоде. Ако имате новца платите, ако немате то је онда поклон од овог домаћина.

„Свако ко жели може да дође и да убере за своје потребе и за децу, платиће по цени која је и на пијацу ако има новца, ако нема добиће на поклон килограм, два јагода није то никакав проблем, толико има свакога дана да се набере“, наглашава Јовановић.

Драган своје јагоде и покања, фото: ТопПрес

Према његовим речима јагода није захтевна воћна врста, брзо стиже на род и лако се размножава, па овај домаћин планира да прошири свој засад.

„Сорта је клери, то је најзаступљенија сорта и највише се тражи на тржишту. Нисмо имали неких већих трошкова око подизања засада, то је класична припрема, добро смо нађубрили стајњаком, направили банкове, развукли фолију, црева за наводњавање. Простор између редова је покривен сламом, лепо су се убокориле, одговарало им је време и сада су стигле на први род.  На сваком живићу треба да роди око 500 грама, ако роди и 300 биће задовољавајуће. За следећу годину ћу размножити и расадити још јер нема неког великог посла а може и да се заради“, казао је наш саговорник.

Фото: ТопПрес

Иначе, Клери је  италијанска сорта јагоде  веома популарна у нашој земљи због, првенствено због врло раног сазревања и атрактивног плода. Принос може да варира од 600 до 900 грама по бокору. Склона је двородности и добро се прилагођава различитим системима гајења. Развија средње крупан до крупан плод, издужено конусног и правилног облика. Покожица је сјајна, црвена, делимично отпорна при берби и транспорту. Месо плода је квалитетно, изражене ароме.

ТопПрес