Љиг – Некада је свака кућа имала фрулу и свог свирача. Данас је све мање младих који се одлучују да свирају овај инструмент, али млада Љижанка пркоси статистици. Прави чувар српске традиције са само шеснаест година живи у селу Ба, Марина Стевановић од своје девете године заволела је дрвени инструмент од кога се и после шест година не одваја, проносећи најлепше умилне звуке српске народне песме широм Србије.

„Фрулу сам заволела у трећем разреду основне школе када сам се уписала на фолклор, ти опијајући звуци овог дрвеног инструмента на часовима док смо играли, нису ми излазили из главе , некако сам се пронашла  у сваком њеном тону. Од тада сам кренула  на часове и већ свирам шест година, и не само обичну фрулицу већ и двојнице“, рекла је Марина за РИНУ.

Осим лепоте, Марину краси и невероватан таленат, фото: РИНА

Да није као све остале девојке и да је не краси само лепота већ и таленат, показала је много пута, али ономе у чему се најбоље осећа јесте у игри и песми. Њен музички таленат врло брзо су препознали професори музике.

„На пробама често засвира фрулу али и двојнице, прве тонове је одсвирала за песме „Три ливаде нигде лада нема, па „Oбраше се виногради доле крај Тополе“, али ону коју најчешће свира јесте „Јутрос ми је ружа процветала“. Лепо је видети да неко тако млад воли и поштује традицију“, казао је њен учитељ Петар Лазић.

Одушевила је своје професоре већ као мала девојчица, фото: РИНА

Љишка млада фрулисткиња похађа средњу музичку школу „Марко Тајчевић“ у Лазаревцу, где учи да свира флауту, али фрула је инструмент ком се увек радо враћа.

„Где год да пођем фрулу са собом носим, од ње се не одвајам, у њеним мелодијама уживам, и осећам једноставно као да ми припада. Ове године победила сам на Сабору фрулаша у Прислоници, у категорији од 12-16 година. Сав мој труд, учење, за мене најлепшег имструмента исплатио се након шест година када сам победила на најпрестижнијем такмичењу. Доста тога сам научила и од маестра на фрули Боре Дугића“, додаје Марина.

Бројне награде већ красе полице у њеној кући, фото: РИНА

Иако млада, ова Љижанка зна шта жели, да и даље проноси тонове најлепших српских песама и тако чува традицију и народно стваралаштво, јер како каже „ко ће а ко не ми млади“.

ТопПрес/ РИНА