На управо завршеној Седници Кризног штаба за борбу против корона вируса донете су нове мере.

„Епидемиолошка ситуација је у овом тренутку прилично неповољна. Последњих недеља бележимо пад учесталости оболевања, међутим бројке су и даље изузетно велике, оно што је јако битно је да између 50 и 60 наших суграђана изгуби битку са овом болести”, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић у свом обраћању медија.

Кисић Тепавчевић је напоменула да је вакцинација кључна и апеловала на младе да се вакцинишу.

„Овај вирус не може да опстане ван нашег организма, а само у организму особе која је осетљива он се умножава. Свако од нас треба да створи брану за даље ширење инфекције. Видели смо да ковид пропуснице имале значајног ефекта на учесталост вакцинације у складу са тим решили смо да их продужимо од 20 часова, сви угоститељски објекти моћи ће да ради 24 сата”, навела је министарка.

Од 20 сати, па на даље важиће ковид пропусница, тачније да би неко био у објекту мораће да има пропуснице, ступиће на снагу од понедељка, уз стриктне контроле. Од 8. новембра до 12. трајаће продужени јесењи распуст за ђаке.

Подсетимо, лекари из медицинског дела Кризног штаба на последње две седнице инсистирали су на пооштравању мера, како би се зауставило ширење вируса. Тражили су увођењу ковид пропусница, да се објектима услужних делатности, који нису од есенцијалног значаја, радно време скрати до 17 сати, да се смањи дозвољен број људи на једном месту са 500 на пет.

Медицински део штаба, такође, тражи да се да се ограниче контакти.

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса др Предраг Кон рекао је пре неколико дана да струка тражи скраћење радног времена до 17 сати и да је циљ смањење контаката.

„Једини резултат је синергично спровођење распуста који би са два викенда трајао 9 дана и увођење 24 сата ковид пропусница да се не би окупљала та иста младеж. Циљ је смањење контаката и да нема преливања у школе и враћања тога назад. Са друге стране то је једна могућност. Ми тражимо и више од тога, да скраћење радног времена буде до 17 сати, па онда вакцинација”, казао је др Кон.

ТопПрес/ Извор: Курир