Топола – Ненад Новаковић  из Горње Трнаве бави се пољопривредом дуги низ година и како каже, бавиће се и даље јер је себе пронашао у том послу. Он се не жали чак са пуно оптимизма прича о својој производњи и додаје да млади треба да остану на селу.

„Бавим се пољопривредом и бавићу се, не жалим се. Ја видим будућност у пољопривреди и мислим да има наде, дошло је време да пољопривреда цвета, млади треба да остану на селу јер долази боље време“, јасан је Ненад.

Фото: ТопПрес

На његовом имању узгаја се више култура углавном повртарских док је супруга задужена за цвећарску производњу. Поред парадајза, лука и кромпира Ненад гаји и бундеву која је и доминантна култура на њиховим ораницама.

„Почео сам сасвим случајно пре десетак година, од друга сам видео како то ради и ја почнем. Узмем семе, имао сам око 20 ари и кренем озбиљније на хектар до хектар и по. Ова година је била одлична јер је било кише кад год је требало, никада није запело за кишу, род је добар, тренутно је цена  50 динара килограм  а 150 кришка док је  рендана бундева 250 динара“, каже Новаковић.

Он истиче да се рендана бундева боље исплати па тако овај домаћин на београдској пијаци дневно прода и до 40 килограма овог поврћа а прошле године је своју продају за овај празник удвостручио.

Фото: ТопПрес

Да је испоштовао све што је ова биљка захтевала доказ су изузетно крупни плодови који могу достићи и преко 50 килограма.

„Кад буде максимална вегетација буде метар увис листова и ту дете да уђе не може, прекрије лист све  и само се види зеленило. Бундеви је  обавезан  плодоред и обавезно стајско ђубриво. Ове године смо разорали луцериште па је порасла ненормално а и семе је било добро. Иначе, увек сам остављам семе од својих   бундева, осушим природно и чувам на сувом месту. Бундеву не треба да ухвати трава у фази развоја“, истиче овај домаћин.

Према његовим речима сремске бундеву су добре за чорбе и за пите оне су сочније а за печење су добре суве које имају ребра по кори.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес