Узорци белих вина, фото: ТопПрес

Двадесет младих од 18 до 29 година из свих делова Србије учествовали су на првом такмичењу младих сомелијера „Упознајте српске сорте грожђа“ на коме је победу однео Марко Крстић 25-годишњак из Београда, који своје сомелијерске вештине бруси већ скоро четири године.

Удружења сомелијера Србије СЕРСА саопштило је да су учесници у хотелу Хyатт Регенцy Београд показали своје знање о српским аутохтоним сортама грожђа, као што су Прокупац, Кадарка, црна и бела Тамјаника, Смедеревка, Морава, али и о другим, мање заступљеним у нашим виноградима.

Такмичењу су претходиле припреме кандидата на којима су им најбољи домаћих сомелијери и енолози преносили знања о органолептичким својствима домаћих сорти, вештинама декантирања, отварања пенушавих вина и упаривања хране и вина.

Председник Удружења сомелијера Србије Дејан Живковски истакао је да су млади такмичари вредно радили претходних месец дана и да се код свих види жеља да буду врхунски професионалци, који ће помоћи промоцију домаћих вина и јачање српског винског идентитета.

У финалу су били Андреја Адамовић из Зајечара и Душан Убипарип из Новог Сада, као и Марко Крстић, који је након неизвесне борбе успео да надвлада своја два противника.

Победом на овом такмичењу, Марко је постао први млади сомелијер Србије, који осим престижне титуле у свету сомелијерства, сада има и један важан задатак, да преноси даље причу о српским винима.

„Љубав према српским винима је велика и са поносом ћу представљати вина од наших сорти како у Србији, тако и међу колегама у свету“, поручио је победник.

Организација Такмичења младих сомелијера „Упознајете српске сорте грожђа“ реализована је уз подршку УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду.

Такође, такмичење је подржало и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у оквиру конкурса за доделу дотација намењених за пројекте развоја туризма у 2021, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг