Србија је, уз помоћ реформе јавне управе коју врши уз подршку Европске уније добила две важне услуге – Обавештења о истеку докумената и еТуристу чији је циљ да се грађани на време обавесте када им истичу документа, односно да грађани имају приступ квалитетној бази података о угоститељима.

Услуга обавештавања грађана о истеку докумената уведена је 13. децембра прошле године захваљујући сарадњи МУП-а и канцеларије за ИТ и еУправу и захваљујући њој грађани регистровани на порталу електронске управе добијаће обавештења о истеку рока важења личне карте, пасоша, возачке дозволе и регистрационе налепнице путем мејла, СМС или Вибер поруке.

Начелник Одељења за регистрацију возила и возачке дозволе Управе за управне послове МУП Далибор Дробњак рекао је да је услуга уведена јер се често дешавало да грађани зову, да крену на неко путовање, одмор и да тек онда када дођу до граничног прелаза виде да им је или истекла лична карта или пасош или регистрација, због чега су били у незавидној ситуацији да морају да се враћају и да подносе нове захтеве за добијање докумената.

Према његовим речима, путем нове услуге грађани ће добијати обавештења два пута – за личну карту, прво обавештење се доставља 30 дана, а друго 15 дана пре истека важења личне карте, за пасош, прво обавештење се доставља седам месеци, а друго обавештење 30 дана пре истека важења пасоша, док се за возачку дозволу и регистрациону налепницу прво обавештење доставља 30 дана, а друго 10 дана пре истека важења возачке дозволе односно регистрационе налепнице.

„Услуга је тренутно доступна грађанима који су регистровани на порталу еУправе, а за све гађане који нису регистровани, услов је да се прво региструју на порталу еУправе и на тај начин ће им бити омогућено да им обавештења о истеку важења докумената буду достављена на и мејл адресу, СМС поруком или путем Вајбера“, рекао је Дробњак.

Он је додао да је МУП са 172 услуга на порталу електронске управе водеће министарство када су у питању услуге на том порталу, а да грађанима значи да могу на што једноставнији и бржи начин, да дођу до докумената без тога да одлазе по више пута у полицијске управе, полицијске станице где чекају редове и подносе захтеве.

„Конкретно ова услуга значи грађанима да буду на време обавештени и о истеку рока да би могли благовремено да поднесу захтев за издавање личних докумената односно да продуже регистрацију возила и тиме испуни своју законску обавезу, а да спрече и да дођу у незавидну, незгодну ситуацију“, рекао је Дробњак.

Када се ради о услуги еТуриста, циљ њеног увођења и формирања централног информационог система у области угоститељства и туризма је био да се на једном месту формира квалитетна база података о угоститељима и угоститељским објектима, односно да на једном месту постоје сви угоститељи који обављају ту делатност и да постоје сви подаци који су неопходни о објектима у којима се пружа угоститељска услуга, без обзира о којој врсти угоститељства односно о којој категорији објеката се ради.

Помоћници министра туризма и омладине Дуња Ђенић подсећа и да је обавезност евидентирања предвиђена Законом о угоститељству.

Како каже приликом увођења услуге идеја је била да на једном месту имамо квалитетну базу података са свим угоститељима да може да се каже да можемо одатле добити информације о капацитету, о броју индивидуалних лежајева са којим располажу, али и да се за те угоститељске објекте односно за те угоститеље врши евиденција корисника услуге.

„На основу евиденције свих корисника услуге ми можемо да добијемо егзактне податке о заузећу одређеног капацитета као и о броју и проценту посећености у одређеним локацијама за које је то нама у одређеном тренутку важно“, рекла је Ђенић.

Према њеним речима, може да се каже да сваки туриста може да добије информацију, уколико му је то потребно, да ли се одређени објекат који је нашао на било којој врсти и начину оглашавања приликом букирања смештај налази у тој бази.

„Када кажемо налази у бази односно налази у еТуристи то је нешто што пружа сигурност и легалност обављања те услуге. Значи туриста на тај начин може да буде сигуран да је заиста користио услуге угоститељског објекта који легално послује, који је евидентиран у складу са законом, било да говоримо о правним лицима да ли су регистровани у АПРу или говоримо о физичким лицима који пружају услуге смештаја, да ли су евидентирани и да ли су категоризовани“, рекла је она.

Према њеним речима, веома је битно за све туристе да када дођу у Србију квалитет услуге који добијају буде онакав као што је угоститељ огласио да може да пружи, да му се те услуге као такве и пруже и да је тај објекат легалан.

Она додаје да туристичке организације могу да добију прави и у реалном времену податак колико је евидентираних објеката на њиховој територији, јер када располажу са таквим податком они могу да креирају политику развоја пре свега на локалу тако да спознају шта су то потребе локалне заједнице односно у ком правцу треба да се развија туризам, шта је то што тој средини недостаје.

„Ми имамо велики број локалних заједница односно ЈЛС које имају један или немају ниједан хотел, када говоримо о угоститељским смештајима и када причамо о томе они могу да креирају своју политику спрам тога“, рекла је Ђенић.

Истиче да не треба заборавити други део система, који је такође важан, а који се односи на рад туристичких агенција и подсећа да је 1. октобра прошле године у рад пуштен и нови модул еТуристе, централног информационог система који се односи директно и искључиво на рад туристичких агенција.

То значи, каже она, д су тиме туристичке агенције у обавези да исти као такав обавезно користе у складу са Законом о туризму и то на начин да у еТуристи врше евиденције свих важних уговора, пре свега уговора о посредовању, уговора са трећим лицима којима су поверена пружања услуга и што је најбитније јесте евиденција свих продатих туристичких путовања односно туристичких аранжмана.

„На тај начин ми видимо и промет који се остварује односно који број туристичких путовања је једна агенција продала, а са друге стране кључни бенефит који такав модул са собом носи јесте бенефит који имамо за наше туристе односно за путнике. Путници ће на овај начин моћи да се увере у валидност издатих потврда о гаранцији путовања и то је оно што је кључно“, рекла је Ђенић.

Према њеним речима, са једне стране са тим новим модулом обавезујемо агенције да врше своје евиденције кроз овај систем у који Министарство има увид, а са друге стране омогућава се сваком нашем путнику да изврши проверу валидности те документације коју је њему туристичка агенција дала, што до сада то није било могуће.

„Потврде о гаранцији путовања које, између осталог, и служе путницима за евентуално обештећење својих права у случају неиспуњења уговора до сада су се решавале на неки други начин и путем других система, а сада када имамо један државни е систем све потврде о гаранцијама путовања ће се издавати искључиво кроз еТуристу и то је заиста један импозантан вид сигурности за наше туристе2, рекла је она.

Додаје да је за рад еТуристе важно додати да су ваучери за одмор у Србији не само афирмисали наше домаће туристе да летују односно проводе свој одмору у Србији, већ су са друге стране и подстакли да се већи број угоститеља пријаве на шему за коришћење тих ваучера односно за пружање услуга путем ваучера.

Према њеним речима, услов да пружају угоститељске услуге путем коришћења ваучера био је да превасходно буду евидентирани односно регистровани и у еТуристи, чиме је не само омогућено грађанима да користе по неким смањеним ценама угоститељске услуге, већ су афирмисани и подстакнути оне који желе да се баве угоститељском делатношћу да се легализују.

„Јер да би могли да буду део овог система морају да буду легални. Са те стране смо имали изузетан напредак у броју евидентираних физичких лица која пружају угоститељске услуге јер је највећи број домаћинстава и оних угоститеља који пружају угоститељске услуге смештаја пре свега у апартманима, кућама па и сеоским туристичким домаћинствима те смо имали увећање броја регистрованих и евидентираних физичких лица пружаоца услуга када смо кренули са самим ваучерима за одмор у Србији“, закључила је она.

Процес дигитализације део је свеукупног процеса реформе јавне управе у Србији која се спроводи уз континуирану подршку Европске уније.

ТопПрес/ Извор: Танјуг