Министарство заштите животне обезбедило је 3.225 канти и 2.940 контејнера за сакупљање и рециклажу отпада, који ће бити додељени јавно-комуналним предузећима у 34 града и општине.

То ће допринети да локалне самоуправе, које су на јавном позиву пријавиле потребу за овом опремом, буду чистије и уређеније, саопштено је из Министарства заштите животне средине.

Врање је први град у који је јуче стигла потребна опрема, а нови контејнери и канте ће у наредном периоду бити достављени и Белој Цркви, Ариљу, Пријепољу, Бољевцу, Новом Пазару, Горњем Милановцу, Житишту, Новој Вароши, Босилеграду, Крагујевцу, Зајечару, Новом Кнежевцу, Прибоју, Пожаревцу, Старој Пазови, Ваљеву, Краљеву, Книћу, Лозници, Неготину, Сјеници, Тополи, Сомбору, Житорађи, Бујановцу, Смедереву, Србобрану, Иригу, Кикинди, Нишу, Брусу и Темерину.

Од ресорног министарства општине Сремска Митровица, Ириг и Нови Кнежевац добили су и чистилице које, поред чишћења, служе за дезинфекцију јавних површина, а могу се користити и за одржавање мањих површина, попут тротоара и дечјих игралишта.

Модерне чистилице ће олакшати посао комуналним предузећима и допринети да јавни простори које грађани користе буду чистији, те је планирано да чистилице добију још неколико градова и општина, поручују из министарства.

Како је наведено, министарство ће наставити да пружа подршку локалним самоуправама у обезбеђивању опреме за сакупљање, рециклажу и што адекватније управљање отпадом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг